Seninde ayrı mı?

İçindekiler:

  1. Seninde ayrı mı?
  2. Ki nasıl yazilir TDK?
  3. Ki eki nerelerde ayrılır?
  4. Soru eki olan mi kendinden önceki kelimeden ne yazılır?
  5. Bende sende nasıl yazılır?
  6. Ki eki nerede kullanılır?

Seninde ayrı mı?

Aradığımda “senin de” için sayıyı bulamadım ancak hatalı olan “seninde” 159 kez kullanılmış. Yazarken en çok hata bağlaç olan “de” “da” eklerinin kullanımında yapılıyor. ... Bağlaç olan da, de ayrı yazılır. Kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar (...)

Ki nasıl yazilir TDK?

Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.

Ki eki nerelerde ayrılır?

Şimdi gelelim ek mi yoksa bağlaç mı nasıl ayırt edeceğimize: Yöntemimiz çok kolay. ki'nin olduğu kelimeyi elimize alırız ve bu ki'nin arkasına bir -ler, -lar ekleriz. Eğer kelimenin anlamı bozulmazsa bu ek olan -ki'dir ve bitişik yazılır. Eğer kelimenin anlamı bozulursa bu bağlaç olan ki'dir ve ayrı yazılır.

Soru eki olan mi kendinden önceki kelimeden ne yazılır?

1. Bu ek geleneksel olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki sözcüğün son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına girer. Soru ekinden sonra gelen ekler, bu eke bitişik olarak yazılır: Örnek: Bu kitapların hepsini okudun mu?

Bende sende nasıl yazılır?

Ben de kelimesinin TDK verilerine göre doğru yazım şekli ben de şeklindedir. Ayrı olarak yazılması gerekiyor. Birleşik olarak yazılan kelime yanlış olarak kabul ediliyor.

Ki eki nerede kullanılır?

Zamir olan ki eki: İsim yerine kullanılır ve çıkarıldığı zaman anlamda bozulma yaşanır. ''Ayşe'ninki çok güzel.'' (Ayşe'nin kitabı çok güzel.) Bağlaç olan ki eki: Ayrı yazılır ve cümle içerisinde çıkarıldığı zaman herhangi bir biçimde andan bozulması yaşanmaz. ''Bu çocuk ki kaç gündür ağlıyor.''