Mümine Hatun Türbesi hangi beylik?

İçindekiler:

  1. Mümine Hatun Türbesi hangi beylik?
  2. Mümine Hatun Türbesi hangi dönem?
  3. Mümine Hatun Türbesi kime ait?
  4. Karaman Mümine Hatun kimdir?
  5. Mama Hatun Kervansarayı nın yapılış amacı nedir?
  6. Mevlana'nın annesinin adı nedir?
  7. Mevlana'nın annesi kimin kızı?
  8. Mevlananın babasının ve annesinin adı nedir?
  9. Mümine sultan kimdir?
  10. Mevlana hazretlerinin babası kimdir?
  11. Mevlananın arkadaşı kimdir?
  12. Mama Hatun Kervansarayı hangi amaçla yapılmıştır?

Mümine Hatun Türbesi hangi beylik?

Türbe mimarisinin belki de en gözde eserlerinden birisi olan Mümine Hatun mezar anıtı Nahçıvan'da bulunmaktadır. İldenizli Beyliğinden Kızıl Arslan tarafından annesinin adına 1186 yılında inşa edilmiştir. Yapının mimarı ise Acemi bin Ebubekir'dir.

Mümine Hatun Türbesi hangi dönem?

İldenizliler döneminin mimarisinin en görkemli eseridir. Nahcivan nehrine hakim bir yerde, geniş bir platform üzerinde bulunur. Atabekliğin kurucusu Şemseddin İldeniz'in karısı Mümine Hatun için oğlu Muhammed Cihan Pehlevan tarafından 1186'da yaptırılmıştır.

Mümine Hatun Türbesi kime ait?

Selçuklu Atabeylerinden llgazi Atabey Cihan Pehlevi tarafından ilk eşi Mümine Hatun için yaptırılmıştır. Türbe girişin üzerinde bulunan küfi kitabesine göre 1186 yılında tamamlanmıştır. Türbenin mimarı aynı zamanda Yusuf bin Kuseyr Türbesi'nin de mimarı olan Ebu Bekir'in oğlu Acemi Nahcivani'dir.

Karaman Mümine Hatun kimdir?

Büyük İslam mütefekkiri ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin Rumi'nin annesi Mümine Hatun aslen Horasanlı olup Harezm Türklerindendir. Bu gün Afganistan toprakları içerisinde bulunan Belh şehrinde dünyaya gelmiştir. Belh Emiri Sultan Rukneddin'in kızıdır.

Mama Hatun Kervansarayı nın yapılış amacı nedir?

Erzincan Tercan İlçesinde bulunan Mama Hatun Türbesi, 1192'de ölen Saltuklu Prensesi Mama Hatun adına yaptırılmıştır. Mama Hatun Saltuklu Beyliğinin başına ll91'de geçen II.İzzeddin Saltuk'un kızıdır. ... Sarıya yakın kesme taştan iki ayrı bölüm halindeki türbe, son derece itinalı bir işçilikle yapılmıştır.

Mevlana'nın annesinin adı nedir?

Mümine Hatun Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî/Anneleri Karaman'da 1370 yılında Karamanoğlu beylerinden Alaaddin Bey tarafından Mevlana Celaleddin Rumi'nin ailesinin konaklaması için yaptırılan, annesi Mümine Hatun, kardeşi Alaaddin Çelebi ile yakınlarına ait sandukaların bulunduğu tarihi Aktekke Camisi ziyaretçilerini bekliyor.

Mevlana'nın annesi kimin kızı?

Bahaeddin Veled Mümine Hatun Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî/Ebeveynleri

Mevlananın babasının ve annesinin adı nedir?

Bahaeddin Veled Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî/Babalar

Mümine sultan kimdir?

Büyük İslam mütefekkiri ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin Rumi'nin annesi Mümine Hatun aslen Horasanlı olup Harezm Türklerindendir. Bu gün Afganistan toprakları içerisinde bulunan Belh şehrinde dünyaya gelmiştir. Belh Emiri Sultan Rukneddin'in kızıdır.

Mevlana hazretlerinin babası kimdir?

Babası, Sultânü'l-Ulema (Alimlerin Sultanı) ünvanı ile tanınmış, Muhammed Bahaeddîn Veled; büyükbabası, Ahmet Hatibi oğlu Hüseyin Hatibi'dir. Eflâki'1ye göre Hüseyin Hatibi, ilmi deniz gibi engin ve geniş olan bir alim idi.

Mevlananın arkadaşı kimdir?

Mevlana'nın yakın dostu Şems-i Tebrizi'nin günümüzden yaklaşık 750 yıl önceki akıbeti; halen bilim adamları tarafından araştırılıyor. Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç.

Mama Hatun Kervansarayı hangi amaçla yapılmıştır?

Erzincan Tercan İlçesinde bulunan Mama Hatun Türbesi, 1192'de ölen Saltuklu Prensesi Mama Hatun adına yaptırılmıştır. Mama Hatun Saltuklu Beyliğinin başına ll91'de geçen II.İzzeddin Saltuk'un kızıdır.