Balacı Hatun Türbesi kime aittir?

İçindekiler:

  1. Balacı Hatun Türbesi kime aittir?
  2. Ayşe Bibi Türbesi ne zaman?
  3. Ayşe Bibi Türbesi kimler tarafından yapılmıştır?
  4. Karahanlı devletinin türk İslam mimarisine kazandırdığı yapı nedir?
  5. Ayşe Bibi ne demek?
  6. Bibi Hatun Türbesi nerededir?
  7. Ayşe Bibi Türbesi Bibi ne demek?
  8. Türbenin yapılış amacı nedir?
  9. Karahanlı Devleti hangi boylardan oluşur?
  10. Karahanlı dönemi mimarisinde hangi özellikler ön plana çıkmaktadır?

Balacı Hatun Türbesi kime aittir?

Yapılan araştırmalara göre, türbenin banisinin İlhan Şah ve mimarının Muhammed olabileceği düşünülmektedir. Balacı Hatun Türbesi, 11. yüzyıl Karahanlı Dönemi yapılarının karakteristik özelliklerini yansıtır. Bu sebeple pek çok araştırmacı, yapıyı 11. yüzyıla tarihlendirmiştir.

Ayşe Bibi Türbesi ne zaman?

Büyük Selçuklu sultanlarından Alp Arslan'ın kızı ve Karahanlı hükümdarlarından Nasır bin İbrahim'in eşi Ayşe Bibi'ye ait olduğu kabul edilen türbe, 11-12.yy'a tarihlendirilir. 7 X 7 m ölçülerindeki türbe kare planlıdır.

Ayşe Bibi Türbesi kimler tarafından yapılmıştır?

Genel kabul, türbenin Karahanlı hükümdarlarından Şemsü'l Mülk Nasır bin İbrahim ile evlenmiş olan Selçuklu Sultanı Alp Arslan'ın kızına ait olduğudur.

Karahanlı devletinin türk İslam mimarisine kazandırdığı yapı nedir?

Karahanlılar, İslam sonrası Türk sanatına türbe mimarisini getirmiş ve en önemli yapı grubunu oluşturmuşlardır. Kazakistan'ın Talas şehrinde, 12. yüzyılda inşa edilen Ayşe Bibi Türbesi ve Balaci Hatun Türbesi, Karahanlılarda türbe mimarisinin gelişimini yansıtır.

Ayşe Bibi ne demek?

Kazakistan'ın güneyindeki Jambul bölgesinin Jambul şehrindeki Ayşe Bibi köyünde Babadcı Hatun Türbesi'nin yaklaşık 20 m. güneyinde yer alır. ... Ayşe Bibi Türbesi, tuğla malzemeyle inşa edilmiş ve cepheleri süslemeli terrakota plakalarla kaplanmıştır.

Bibi Hatun Türbesi nerededir?

Burgaç Hatun (Bibi Hatun) Türbesi - Tokat Ali Paşa Cami avlusu güneydoğu köşesinde yer alan türbe, Bulgaç Hatun ya da Burgaç Hatun isimleri yanında Bibi Hatun, Dudu Hatun gibi isimlerle de bilinmektedir.

Ayşe Bibi Türbesi Bibi ne demek?

Ayşe Bibi anıtı aşkın ebedi nitelikleri ile ilişkilendirildiği için, çiftlerin ve yeni evlilerin buraya birlikte fotoğraf çektirmek için gelmesi popüler bir gelenektir. Bu nedenle, düğün gününde “ebedi gelin” türbesini ziyaret edenlerin uzun süre birlikte yaşayacakları ve mutlu olacakları düşünülmektedir.

Türbenin yapılış amacı nedir?

Kutsal kişilerin türbeleri Türbeler asıl olarak dini kişilerin mezarlarının anıt mezarlar olarak bulunduğu yerler olarak ön plana çıkar. ... Onlar dileklerinin Allah tarafından bu kutsal kişilerin "yüzü suyu hürmetine" kabul edildiğine inanırlar.

Karahanlı Devleti hangi boylardan oluşur?

Kuruluş dönemi ile ilgili pek fazla bilgi bulunmayan Karahanlılar Devleti, Karluk, Çiğil, Yağma ve diğer Türk boylarından oluşmuştur. Devlet, 840 yılında Uygur Devleti'nin, Kırgızlar tarafından yıkılmasıyla Bilge Kül Kadir Han tarafından kurulmuştur. 893 yılında Kaşgar devletin başkenti olmuştur.

Karahanlı dönemi mimarisinde hangi özellikler ön plana çıkmaktadır?

Karahanlı mimarisinin en önemli özelliği, merkezi plan anlayışıdır. Merkezi plan anlayışının ilk uygulandığı mimari yap,ı Talhatan Baba Camii'dir.