Subkondral kemik ne demek?

İçindekiler:

  1. Subkondral kemik ne demek?
  2. Subkondral kemik neresi?
  3. Kemik skleroz ne demek?
  4. Kemikte ezilme nedir?

Subkondral kemik ne demek?

Subkondral kemik, kıkırdak için mekanik bir temel sağlamakta ve beslenmesine yardımcı olmaktadır. Subkondral plak ve altındaki trabeküler tabakada meydana gelen dönüşümlerin kıkırdak dejeneras- yonundan önce başlamış olabileceği varsayımı, OA patogenezinde kemiğin de daha yakından incelenmesini sağlamıştır.

Subkondral kemik neresi?

Subkondral skleroz, kıkırdak yüzeyinin hemen altındaki kemiğin sertleşmesidir. Osteoartritin, ilerleyen aşamalarında ortaya çıkar. Subkondral skleroz dizler ve kalçalar gibi yük taşıyıcı eklemlerde bulunan kemiklerde sık görülür. El, ayak veya omurga dâhil diğer eklemler etkilenebilir.

Kemik skleroz ne demek?

Bazen, kanser hücreleri osteoblastları aşırı aktive eden maddeleri salarlar. Bu, yeni kemik oluşumuna yol açar. Bu durum skleroz olarak adlandırılır. Bunun gerçekleştiği yerdeki kemik alanlarına osteoblastik veya blastik lezyonlar denir.

Kemikte ezilme nedir?

Kemik iliğini taşır ve kortikal kemiğe ek kuvvet sağlar. Kemik ezilmesi, kemik kontüzyonu, kemik iliği ödemi veya gizli kemik yaralanması olarak farklı şekillerde adlandırılan durum; subkondral kemikte mikrotrabeküler kırıklar sonucu oluşan kanama, ödem ve enfarkt şeklinde tanımlanmaktadır (40,43).