Gurur ve kibir ne demek?

İçindekiler:

  1. Gurur ve kibir ne demek?
  2. Gururla kibir aynı şey mi?
  3. Kibir ve kendini beğenmişlik nedir?
  4. Kibir insana neler kaybettirir?

Gurur ve kibir ne demek?

Buna göre kişinin kendini büyük, başkalarını küçük görmesine kibir, başkasını küçük görmeden kendini ve yaptıklarını beğenerek böbürlenmesine de ucb denilir. “Kişinin geçici değerlere aldanıp onlarla avunması” anlamına gelen gurur da Türkçe'de “kendini beğenme, böbürlenme” mânasında kullanılmaktadır.

Gururla kibir aynı şey mi?

Gurur, kişinin yeteneklerinden veya sahip olduğu şeylerden memnun hissetmesidir. Kibir, kişinin yetenekleri veya mülkiyeti hakkında şişirilmiş bir fikre sahip olmasıdır. İkisi arasındaki fark şudur ki, gurur normaldir ve bir kişinin özel bir yeteneği olduğu için haklı gösterilse de, kibir değildir.

Kibir ve kendini beğenmişlik nedir?

Kibir bir kişinin kendisini beğenme ve başkalarından üstün görme anlamına gelmektedir. Günlük yaşam içerisinde hem sözlü hem de yazılı olarak çok fazla kullanılan kibir kelimesi, özellikle bir kişiye atıfta bulunmak için değerlendirilmektedir.

Kibir insana neler kaybettirir?

Kibir, imana giden yolda insanın önünü kesen bir settir. Allah Resûlü'nün “Kalbinde zerre kadar büyüklük hissi bulunan kimse Cennet'e giremez.” hadisine göre de ebedî saadet yolunda aşılmaz bir engeldir. Bu maraz, bir kalbe yerleşince –Allah korusun- kalbin ötelere nâzır bütün ışıklarını söndürür.