Akalküloz kolesistit ne demek?

İçindekiler:

  1. Akalküloz kolesistit ne demek?
  2. Akut taşlı kolesistit nedir?
  3. Biliyer kolik ağrı nedir?
  4. Kolik tarzında ağrı ne demek?
  5. Safra kesesi delinir mi?

Akalküloz kolesistit ne demek?

Akalküloz kolesistit, safra kesesi duvarında gangren ve nekrozun geliştiği bir safra kesesi hastalığıdır. Diğer akut kolesistit vakalarından ayrı olarak vurgulanmasının nedeni, safra kesesinde taş bulunmayışı, dolayısıyla da sistik kanalda obstrüksiyon olmamasıdır.

Akut taşlı kolesistit nedir?

Safra kesesinin iltihaplanması, akut kolesistit olarak adlandırılır. Akut kolesistitin en sık karşılaşılan nedeni kolelitiazis olarak adlandırılan safra taşlarıdır. Safra kesesinde taş oluşumu nedeni tam olarak bilinemese de ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur.

Biliyer kolik ağrı nedir?

Biliyer kolik (kronik kolesistit): Safra kesesinde bulunan taşın safra kesesinin çıkışını tıkaması neticesinde safra kesesinin boşalamaması, şişmesi ve duvarının gerilmesi ile ortaya çıkan klinik bir durumdur. Şiddetli sağ üst kadran ağrısı, bulantı ve kusma en sık görülen şikayetlerdir.

Kolik tarzında ağrı ne demek?

Haftada en az 150 gram ağırlık artışı olan 2-3 haftalık bebeklerde günde 3 saati aşan, haftada 3 günden fazla herhangi bir neden bağlı olamadan ortaya çıkan, 3 haftadan fazla süren ve durdurulamayan ağlama ve sıkıntı nöbetleri, kolik yani gaz sancısı olarak tanımlanmaktadır.

Safra kesesi delinir mi?

Tıkanıklık uzun sürerse kese duvarında çürüme ve delinme görülebilir. Bu durumda karın ağrısı şikayeti görülebilir. Buna ek olarak hazımsızlık ve şişkinlik gibi şikayetler de meydana gelebilir. Kesinin delinmesiyle nefesi kesecek kadar çok şiddetli karın ağrısı oluşması durumunda acil ameliyat gerekir.