Hak ve nesafet ne demek?

İçindekiler:

  1. Hak ve nesafet ne demek?
  2. Hakkaniyet hukukta ne demek?
  3. Hakkaniyet ve nisfet ne demek?
  4. Adalet ve hakkaniyet ne demek?
  5. Teamül kuralları uluslararası hukukta ne anlama gelir?
  6. Nefaset ödemesi nedir?
  7. Jus Cogens kurallar nelerdir?
  8. Opinio juris nedir hukuk?
  9. Nefaset nedir hukuk?

Hak ve nesafet ne demek?

Nesafet, ideal bir hukuk düşüncesini ifade etmek için kullanılmaktadır. Nesafet, yazılı kuralların sert yönlerini yumuşatarak akla ve vicdana uygun hale getirmek için kullanılan yazısız hukuk ilkesidir.

Hakkaniyet hukukta ne demek?

Karar Sayısı : 2017/161 Hakkaniyet, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenmiş olup hâkime takdir yetkisi tanınan durumlarda, hâkimin bu takdir yetkisini somut olayın özelliklerine uygun olarak ve adalet ilkelerini gözeterek kullanmasını ifade etmektedir.

Hakkaniyet ve nisfet ne demek?

Medeni Kanun, hâkimin takdir hakkını anlatırken, ''Hâkim hak ve nısfete göre hükmeder'' diyordu. ''Hak ve nısfet'' kısaca ''hakkaniyet'' demekti. Hak gözetmek, insaflı olmak demekti. ... Hâkimin takdir hakkı, sadece Medeni Hukuk'taydı.

Adalet ve hakkaniyet ne demek?

Adalet ve hakkaniyet ne demek? Her ne kadar temel özgürlük ve hakların eşit paylaşımından söz edilse de, herkesin avantajına olmayan mutlak bir eşitlik söz konusu değildir. İşte herkesin avantajına bir durum yaratmak şartıyla izin verilen eşitsizlik, hakkaniyet olarak adalet teorisinin özünü oluşturmaktadır.

Teamül kuralları uluslararası hukukta ne anlama gelir?

Teamül hukuku, bir yerde, grupta, kültürde eskiden beri yapılagelen şeyler, alışılagelmiş şeyler, öteden beri olagelen davranışlar, tutumlar bütünüdür. Osmanlıdan beri gelen, günümüzde bağlayıcı unsuru olmayan, adet hukuk'u denebilir.

Nefaset ödemesi nedir?

Nefaset bedeli, bir işin öngörüldüğü standartlara uyulmaması durumunda işi yapan kişinin yaptıran kişiye eksik ödeme yapmasına imkan veren bir uygulamadır. Bu gelir hizmet karşılığında kazanılmadığı için KDV konusuna girmez.. Nefaset bedeli konusunda işi yapanın değil de işi yaptıranın lehine bir durum söz konusudur.

Jus Cogens kurallar nelerdir?

Jus cogens kurallar bu istisnai durumların uluslararası hukuktaki karşılığını ifade etmektedir. Jus cogense örnek olarak köleliğin yasaklanması, insan hakları ihlallerinin önlenmesi, egemenlik, egemen eşitlik vs. gösterilebilir.

Opinio juris nedir hukuk?

Latince bir hukuk terimi olarak “opinio iuris sive necessitatis (kısaca; opinio iuris)” ifadesiyle formüle edilen bu kavramın sözlük anlamı “hukuk veya gereklilik düşüncesi” dir[1]. ... Asıl kaynaklardan olan teamül kuralları açısından statüde, “hukuk olarak kabul edilen genel uygulama” ek açıklaması yapılmaktadır[6].

Nefaset nedir hukuk?

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümlerinden kaynaklı olarak, yükleniciler tarafından ortaya konulan eserin bedelinde ayıp oranında indirim yapılmasına “nefaset kesintisi” adı verilmektedir.