Gülistan Türkçenin hangi döneme aittir?

İçindekiler:

  1. Gülistan Türkçenin hangi döneme aittir?
  2. Gülistan ne anlatır?
  3. Gülistan Tercümesi manzum mu?
  4. Harezm Türkçesi hangi Türk lehçesi?
  5. Harezm Türkçesi kime ait?
  6. Kıpçak Türkçesi nerede kullanılır?

Gülistan Türkçenin hangi döneme aittir?

Gülistan (Farsça: گلستان ‎‎ Golestȃn "Gül Bahçesi"), İran Edebiyatı'nın en önemli eserlerinden birisidir. 1258 yılında yazılmış olan bu kitap, en büyük Ortaçağ Fars şairlerinden biri olarak kabul edilen İranlı şair Sa'di'nin iki büyük eserinden biridir.

Gülistan ne anlatır?

Şirazlı Sadi, İran edebiyatının büyük şair ve yazarlarındandır. Vaktiyle Osmanlı medreselerinde ders kitabı olarak okutulan Gülistan, hükümdarların hal ve hareketlerini, derviş ahlakını anlatır; fazilet, sevgi, zayıflama, ihtiyarlık gibi değişik konuları ele alır. ...

Gülistan Tercümesi manzum mu?

Manyaslı Mahmud'un Manzum Gülistan Tercümesi Ve Yeni Bir Nüshası

Harezm Türkçesi hangi Türk lehçesi?

Bölgenin Türkleşmesinde rol oynayan bu unsurlar, bölgenin kendine has lehçesini de oluşturmuşlardır .. Bu lehçe, Karahanlı yazı dili ile bağlantılı ve Oğuz, Kıpçak, Kanglı ve diğer boyların lehçelerinin karışımı ile oluşmuş Harezm Türkçesi'dir.

Harezm Türkçesi kime ait?

Harezm kelimesi aslında bir doğu İran kavminin adı olup, sonradan bu kavmin yaşadığı bölge için Arap tarihçileri tarafından yer ismi olarak kullanılmıştır. (Yüce, 2002, 1514) Buna göre Harezmce de bir doğu İran dilidir. Ancak Türk nüfusunun artışıyla bölge Türkleşmiş ve bu dil, zamanla unutulmuştur.

Kıpçak Türkçesi nerede kullanılır?

Tarihî Kıpçak Türkçesi güney Rusya steplerinde ve Mısır-Suriye'de konuşulan ve yazılan bir yazı dili olmuştur. Bu yerlerin başında Deşt-i Kıpçak olarak adlandırılan coğrafyada Altın Ordu Devleti etrafında şekillenen Kıpçak Türk yazı dili gelmektedir.