Ahlatşahlar Türk mü?

İçindekiler:

  1. Ahlatşahlar Türk mü?
  2. Ahlatşahlar kurucusu kimdir?
  3. Sökmenliler kimdir?
  4. Sökmenoğulları kimdir?
  5. Dilmaçoğullarına kim son verdi?
  6. Sökmenlileri kim yıktı?
  7. Sökmenoğulları nerede kuruldu?
  8. Dilmaçoğulları kim tarafından yıkılmıştır?
  9. Inalogullari Beyligine kim son verdi?
  10. Dilmaçoğulları kimlerdir?
  11. Çaka Beyliği nasıl sona ermiştir?

Ahlatşahlar Türk mü?

Ahlatşahlar, Van Gölü'nün kuzeybatısında yer alan Ahlat ve çevresinde XII. yüzyıl başlarında kurulmuş bir Türk beyliğidir. Bu beyliğin asıl kurucusu Sökmen el-Kutbî'dir.

Ahlatşahlar kurucusu kimdir?

Azerbaycan Meliki İsmail Kutbeddin'in esiri olan Sökmen El-Kutbî, Selçuklu sultanı Berkyaruk'la kardeşi Muhammed Tapar arasındaki saltanat mücadelesinde Muhammed Tapar'a hizmet ettiğinden dolayı kendisine ikta olarak verilen Ahlat ve çevresinde 1100 yılında Ahlatşahlar Beyliği'ni kurmuştur.

Sökmenliler kimdir?

Sökmenliler Van Gölünün batı sahilinde bulunan Ahlat'ta, 12. yüzyılın başlarında kurulmuş olan bir Türk devleti. 1100 senesinde Sökmen el-Kutbi tarafından kuruldu. 1207 senesinde Ahlat şehrine Eyyubilerin davet edilmesiyle son buldu.

Sökmenoğulları kimdir?

Sökmen Bey Türk komutan ve yönetici. Sökmen Bey Ağustos 1096'ya dek bu görevde kaldı. ... 10 yılları arasında Artuklu Beyliği'nin bir kolu olan Sökmenoğulları'nın kurucusu olarak Hasankeyf beyliği yaptı.

Dilmaçoğullarına kim son verdi?

Ancak 1310'dan itibaren sırasıyla Melik Sâlih, Melik Kebîr İmâdüddin Devletşah, İzzeddin Muhammed, Melik Celâleddin ve Sultan Ali beyliği idare ettiler. Timur Anadolu'yu istilâ edince diğer beyler gibi Sultan Ali de ona tâbi oldu. Dilmaçoğulları Beyliği Akkoyunlular zamanında tamamen ortadan kaldırılmıştır.

Sökmenlileri kim yıktı?

Daha sonra beyliğin hükümdarlık vasıflarının giderek yok olmasıyla beylik başka bir beyliğin hükümdarlığı altına girmek istemiş ve yapılan davet üzerine Silvan Eyyubi Hükümdarı olan Necmeddin Eyyubi 1207 senesinde Beyliğin kalbi olan Ahlat'ı teslim alarak Ahlatşahlar (Sökmenliler) devletine son vermiştir.

Sökmenoğulları nerede kuruldu?

Büyük Selçuklu komutanlarından Oğuzlar'ın Döğer Boyu'ndan Artuk Bey'in oğulları Sökmen ve İl-Gazi tarafından kurulmuştur. Kudüs, Şam, Halep, Mardin, Harput, Âmid (Diyarbakır) yörelerine hâkim olmuşlar ve Mardin, Harput ve Hısn-ı Keyfâ kolları gibi çeşitli kollar kurmuşlardır.

Dilmaçoğulları kim tarafından yıkılmıştır?

Timur Anadolu'yu istilâ edince diğer beyler gibi Sultan Ali de ona tâbi oldu. Dilmaçoğulları Beyliği Akkoyunlular zamanında tamamen ortadan kaldırılmıştır.

Inalogullari Beyligine kim son verdi?

İlaldı'nın 1142 yılında ölmesinden sonra beylik, topraklarının çoğunu ele geçiren Artukluların hakimiyetini kabul etmek zorunda kaldı. Beyliğe, tarihinde Eyyûbîler tarafından son verildi.

Dilmaçoğulları kimlerdir?

Dilmaçoğulları, Doğu Anadolu'da hüküm sürmüş bir Türk beyliğidir. Kurucusu Dilmaçoğlu Mehmed Bey, Malazgirt Savaşı'nın ardından Anadolu'da çeşitli akınlar yapmıştır. 1085 yılında Diyarbakır fethedildikten sonra Bitlis ve Ahlat bölgeleri dahil olmak üzere Dilmaçoğulları'na bırakıldı.

Çaka Beyliği nasıl sona ermiştir?

1081 yılında İzmir'de kurulmuştur. Kurucusu Çaka Bey'dir. 1093 yılında Bizanslılar tarafından yıkıldı. Böylece Batı Anadolu'daki ilk Türk egemenliği sona ermiş oldu.