Maktel anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Maktel anlamı nedir?
  2. Maktel-i Hüseyin kimin?
  3. Maktel geleneği nedir?
  4. Maktel i Hüseyin ne demek edebiyat?
  5. Kerbela kimin eseri?
  6. Hadikatü's Süeda ne anlatır?
  7. Maktel i Hüseyin nedir edebiyat?
  8. Maktel ve Muharrem Iyeler hangi türün örnekleridir?
  9. Kerbela kimin eseridir?
  10. Hasan Hüseyin i kimler öldürdü?
  11. Sinan kimi öldürdü?
  12. Divan Leyla ile Mecnun Hadikatü's Süeda kimin eseridir?
  13. Hadikatü's Süeda hangi şehir?
  14. Mersiyelerin Muhtevasi nelerdir?

Maktel anlamı nedir?

1. Bir kimsenin öldürüldüğü yer, öldürülme yeri: Çeşmânını cezbederdi evvel / Bir hacleye benzeyen şu maktel (Tokadîzâde Şekip'ten).

Maktel-i Hüseyin kimin?

Türk edebiyatında en eski maktel Kastamonulu Şâzî'nin Dâstân-ı Maktel-i Hüseyin'idir. 763'te (1361-62) tamamlanan ve mesnevî nazım şekliyle kaleme alınan bu eser üzerinde (Hacı Selim Ağa Ktp., Kemankeş Emîr Hoca, nr. 528) Nurcan Öznel Güder bir doktora tezi hazırlamıştır (bk. bibl.).

Maktel geleneği nedir?

Maktel; genel mânâda bir kişinin ölümü üzerine kaleme alınan eserleri ifade etmektedir. Türk İslam Edebiyatı içerisinde İslamî gelenekten beslenerek oluşturulmuş önemli türlerden birisi olan maktel, edebiyatımızda özel bir hüviyete bürünerek Maktel-i Hüseyin adı ile yaygınlık kazanmıştır.

Maktel i Hüseyin ne demek edebiyat?

Maktel, mersiye türünün özel bir biçimidir. İslam tarihinde önemli bir yere sahip olan Kerbela vakasında şehit edilen başta Hz. Hüseyin olmak üzere Kerbela şehitlerini konu edinen metinlerdir. Maktel türünün ilk örneği Arap edebiyatına aittir: Ebu Mihnet'in yazmış olduğu “Kitabu Makteli'l Hüseyin“.

Kerbela kimin eseri?

İbnürreşâd Ali Ferruh, Kerbelâ: Eser, 10 Muharrem 1305/1887 tarihinde Paris'te Kerbelâ adıyla yayımlanmıştır.

Hadikatü's Süeda ne anlatır?

Hadîkat-üs-Su'ada (حديقة السعداء; Azerice: Hədiqətüs-süəda), Fuzûlî'nin Türkçe ve Arapça mensur/manzum bir eseri olup Kerbelâ Olayı'nı ve Hüseyin'i anlatan Anadolu Aleviliği'nin temel yapıtlarından biridir.

Maktel i Hüseyin nedir edebiyat?

Maktel, mersiye türünün özel bir biçimidir. İslam tarihinde önemli bir yere sahip olan Kerbela vakasında şehit edilen başta Hz. Hüseyin olmak üzere Kerbela şehitlerini konu edinen metinlerdir.

Maktel ve Muharrem Iyeler hangi türün örnekleridir?

Maktel, mersiye türünün özel bir biçimidir.

Kerbela kimin eseridir?

Müslümanlar tarafından İslâm tarihi boyunca büyük bir üzüntü ile hatırlanan Kerbelâ Olayını ele alan birçok eser kaleme alınmıştır. Bu eserlere Maktel-i Hüseyin veya kısaca Maktel adı verilir. Fuzûlî'nin bu eseri de bu türün önemli yapıtlarından biridir.

Hasan Hüseyin i kimler öldürdü?

Kerbela Olayı veya Kerbela Katliamı, tarihinde günümüzdeki Irak'ın Kerbela şehrinde gerçekleşmiştir. Kerbela Olayı'nda Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve beraberindeki yarenleri, Yezid tarafından şehit edilmiştir.

Sinan kimi öldürdü?

Sinan bin Enes en-Nehai veya Şimr bin Zi'l Cevşen kafasını kılıçla keserek Hüseyin'i öldürdü.

Divan Leyla ile Mecnun Hadikatü's Süeda kimin eseridir?

Zaten Fuzuli, şiirleri ve eserleriyle daima eşsiz olmak ve tek kalmak arzusunda biridir. Türk edebiyatının en büyük lirik şairidir. Manzum ve mensur Arapça, Farsça ve Türkçe 15'ten fazla eser yazmıştır.

Hadikatü's Süeda hangi şehir?

Fuzulî'nin 1547 yılında yazdığı Hadikatü's-Süeda (Saadete Ermişlerin Bahçesi) kitabının 1583-1591 yılları arasında yazılmış bir nüshasından günümüz Türkçesine sadeleştirilmiştir. Kitap, Fuzulî'nin tarih ve edebiyatı eşsiz bir ustalıkla işlediği bir Kerbela günlüğüdür.

Mersiyelerin Muhtevasi nelerdir?

Mersiyelerde ölen kişinin iyi tarafları, cömertliği, kahramanlığı, yaptığı hizmetleri övülür, ölümünden duyulan acı dile getirilir. Bu tür şiirlere İslamiyet'ten önceki edebiyatımızda sagu, Halk Edebiyatı'nda ise ağıt adı verilir.