Tahnal ağacı nedir?

İçindekiler:

  1. Tahnal ağacı nedir?
  2. Taflan meyvesi ne zaman olur?
  3. Taflan meyvesi ne işe yarar?
  4. Karayemiş meyvesi nasıl olur?
  5. Taflan nasıl bir bitki?
  6. Karayemiş mevsimi ne zaman?
  7. Karayemiş meyvesi hangi mevsimde yetişir?
  8. Taflan çekirdeği ne işe yarar?
  9. Karayemiş fidanı ne zaman dikilir?
  10. Karayemiş dalı ne zaman dikilir?
  11. Karayemiş ağacı kaç yılda meyve verir?
  12. Karayemiş ağacı ne zaman dikilir?
  13. Karayemiş hangi ayda meyve verir?
  14. Karayemiş bitkisi nerede yetişir?

Tahnal ağacı nedir?

Halk arasında taflan olarak da bilinen, farklı yörelerde Gürcü kirazı, karamiş, Laz üzümü ve tanal gibi isimlerle de anılan karayemiş, küçük beyaz çiçekler açan, top top minik meyveleriyle dikkat çeken gülgiller ailesinden bir bitki.

Taflan meyvesi ne zaman olur?

Özellikle Trabzon, Giresun, Rize, Ordu ve Artvin illerimiz başta olmak üzere Taflan yüksek dağlık alanlarda doğal olarak yetişmektedir. Yapraklarını dökmeyen bir bitki olması nedeni ile dört mevsim ulaşmanın mümkün olduğu bir bitki. Bununla birlikte genel olarak mayıs ila eylül ayları arasında toplanıyor.

Taflan meyvesi ne işe yarar?

Halk arasında taflan olarak da bilinen karayemiş lezzetli bir meyve olmasının yanı sıra faydaları üzerinden yoğun tercih ediliyor. - Bol C vitamini içerdiği için güçlü bir antioksidan etkisi sağlar. - Bağışıklık sistemini önemli oranda güçlendirir.

Karayemiş meyvesi nasıl olur?

Karayemiş meyvesi birçok yörede “taflan” ismiyle de anılır. Görünüş olarak kiraza benzemesine rağmen buruk bir tadı vardır. Meyveleri olgunlaştıkça koyu kırmızı, koyu mor ve siyah renge dönüşür. Bu sulu meyvenin değişik ve hoş tadına bir alıştığınızda bırakmak istemeyeceksiniz.

Taflan nasıl bir bitki?

Botanik Bilgi : Gülgiller familyasından, çalı veya 6 metre kadar boy atan, kış aylarında yapraklarını dökmeyen bir bitkidir. Yaprakları sürekli yeşil, parlak, tüysüz, kenarları hafif geri kıvrık, oval, kısa saplıdır. Çiçekleri beyaz, topluca salkım gibi bir arada, nadiren sonbaharda çiçek açabilir.

Karayemiş mevsimi ne zaman?

Rutubetli ve gölgeli yerlerde yetişen laz kirazı fidanı 2-5 metre boyunda, yaprak dökmeyen herdem yeşil ağaçtır. Doğu Karadeniz Bölgesinde doğal olarak yetişir. Siyah renkli meyvesi vardır. Temmuz ayında olgunlaşan meyveleri toplanır.

Karayemiş meyvesi hangi mevsimde yetişir?

Bitkiler dünyasının geniş bir ailesi; Rosaceae (gülgiller) familyasından olan karayemişin, Nisan – Mayıs aylarında beyaz açan çiçekleri; 5-10 cm boyundaki dik bir eksen üzerinde sıralanır ve 30-35 tanesi bir arada salkım teşkil ederler.

Taflan çekirdeği ne işe yarar?

Antioksidan içerdiği ve kanser tedavisinde etkili olduğu belirlenmiştir. Demir eksikliğini giderir. Zengin antioksidan bileşenleri sayesinde birçok hastalığın oluşumu ve gelişmesini önlemesinde faydalıdır.

Karayemiş fidanı ne zaman dikilir?

Karayemiş Ağacı Ne Zaman Dikilir? Karayemiş ağacını dikmek için bir tarih ya da ay beklemenize gerek yoktur. Her türlü iklim koşuluna karşı oldukça dayanıklı olduğundan olayı yılın 12 ayında da bu ağacı dikebilirsiniz.

Karayemiş dalı ne zaman dikilir?

Kök sürgünlerinden ayırarak dikimi yapılacak fidanlar da Kasım Ayı'nın yirmisinden sonra istenilen esas yerlerine dikilir. Daldırma yapılarak çoğaltmak istenilen karayemiş dalları, Mart ve Nisan Ayları'nda gübre ile karıştırılmış toprağa gömülerek daldırma yapılmalıdır.

Karayemiş ağacı kaç yılda meyve verir?

Meyve ağaçlarının muntazam ve kuvvetli bir taç teşkil edebilmeleri ve verim çağında uzun zaman kalmalarını sağlamak için dikim sonrasından itibaren budamayı bilinçli olarak yapmak lazımdır. Bir karayemiş ağacı 35 – 40 yaşına kadar ekonomik anlamda ürün verebilmektedir.

Karayemiş ağacı ne zaman dikilir?

Karayemiş Ağacı Ne Zaman Dikilir? Karayemiş ağacını dikmek için bir tarih ya da ay beklemenize gerek yoktur. Her türlü iklim koşuluna karşı oldukça dayanıklı olduğundan olayı yılın 12 ayında da bu ağacı dikebilirsiniz.

Karayemiş hangi ayda meyve verir?

Doğu Karadeniz Bölgesinde doğal olarak yetişir. Siyah renkli meyvesi vardır. Temmuz ayında olgunlaşan meyveleri toplanır.

Karayemiş bitkisi nerede yetişir?

Tür hem doğal hem de kültür bitkisi olarak Karadeniz dağlarının kuzeye bakan ve deniz seviyesinden 20- 1700m'ye kadar olan yüksekliklerinde yetişmektedir. Vadisi'nde, Giresun, Sinop (Ayancık), Zonguldak (Devrek), Kastamonu, Bartın ve Bolu çevresindeki yapraklı orman ve orman kıyılarında rastlanır.