Ihtarname ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Ihtarname ne işe yarar?
  2. Ihtarname ücreti ne kadar?
  3. Ihtarname den sonra ne olur?
  4. Ihtarname ne gibi durumlarda çekilir?
  5. Neden ihtar çekilir?
  6. Ihtarnameye ne kadar sürede cevap verilir?
  7. Noterden ihtar çekilirse ne olur?
  8. Ihtar göndermek ne demek?
  9. Ihtarnameden kaç gün sonra dava açılır?

Ihtarname ne işe yarar?

İhtarname, Noterlik Kanunu madde 98'de “Her türlü hukuki işlemlerde muhatabına kanun, sözleşme, örf ve adetten doğan hak ve isteklerin yazılı şekilde bildirilmesi veya haber verilmesi için yapılan işlemlere ihtarname veya ihbarname denir.” şeklinde tanımlanmıştır.

Ihtarname ücreti ne kadar?

Noter ihtarname ücretleri 155 TL'den başlamakta olup, ihtarnamenin türüne göre fiyatlar değişmektedir. Net fiyatı öğrenmek için en yakın notere başvurabilirsiniz.

Ihtarname den sonra ne olur?

noterden ihtarname çektikten sonra , ihtarname muhataba ulaştıktan sonra ihtarnamede öngörülen süre içerisinde ihtar konusunu oluşturan eylem yerine getirilmezse (ödeme yapılması, haksız fiilin sonlandırılması gibi) hukuki yollara başvurulacaktır. ... Aynı şekilde noter vasıtasıyla çekilen ihtardan sonra faiz başlar.

Ihtarname ne gibi durumlarda çekilir?

İhtarname; yapılan sözleşmeden doğan her türlü hukuki hak ve ödevleri karşı tarafa bildirmek için gönderilen yazılı uyarı belgeleridir. İhtarname genellikle ticari sözleşmelerden doğan borç ve alacaklardan dolayı çekilmektedir. İhtarnameyi kişi kendisi çekebileceği gibi avukatı aracılığıyla da gönderebilir.

Neden ihtar çekilir?

Genellikle bir borcun ödenmesi veya alacağın tahsili amacıyla ihtar çekildiği görülmektedir. Aynı zamanda haksız fiilin sona erdirilmesi veya kiracının tahliyesi maksadıyla da ihtar çekme yoluna başvurulabilir. İhtarname gönderme, dava sürecini başlatmadan evvel alternatif bir çözüm yolu olarak düşünülebilir.

Ihtarnameye ne kadar sürede cevap verilir?

Bu anlamda tarafınıza noterden gönderilen bir ihtarnamede örneğin ev sahibinizin kiracı olarak oturduğunuz evi tahliye etmeniz yönündeki talebi yer alıyorsa işbu ihtarnameye 7 gün içerisinde cevap vermeniz gerekmektedir. Ancak ihtarnameye cevabınızda yine noter kanalı ile bir ihtarname göndermek şeklinde olmalıdır.

Noterden ihtar çekilirse ne olur?

İhtarname, gerek borçluya gerekse haksız fiili gerçekleştiren kişiye karşı son uyarı niteliğini taşır. Bu uyarıdan sonra hukuki sürecin başlatılacağı belirtilmiş olur. İhtarname sayesinde borçlu temerrüte düşer.

Ihtar göndermek ne demek?

İhtarname, bir kişinin hukuksal boyutu olan her türlü durum için, muhatabı olduğu karşı tarafa sözleşme, kanunlar, gelenek ve görenek ile doğan hak ve taleplerinin yazılı olarak sunulmasına denir. Kişinin hak ve talepleri ile ilgili karşı tarafa haber verilmesi olarak da nitelendirilir.

Ihtarnameden kaç gün sonra dava açılır?

Yeni malik 6098 Sayılı TBK 351 inci maddesine göre iktisap (kazanım) tarihinden itibaren bir ay içinde davalıya ihtar tebliğ ettirmek suretiyle iktisap tarihinden itibaren 6 ayın sonunda dava açabilir.