Osmanlı Devletinde valilerin bağlı olduğu nezaret hangisi?

İçindekiler:

  1. Osmanlı Devletinde valilerin bağlı olduğu nezaret hangisi?
  2. Hariciye Nezareti kimler yer alır?
  3. Kethüda Bey kimdir?
  4. Kethüda ne yapar?

Osmanlı Devletinde valilerin bağlı olduğu nezaret hangisi?

Sadaret Kethüdası, Osmanlı Devleti'nde Divan-ı Hümayun kaldırılana dek günümüz İçişleri Bakanlığı'na denk gelen makama verilen ad.

Hariciye Nezareti kimler yer alır?

Hariciye Nazırlığı ya da Hariciye Nezareti Son dönem Osmanlı Hükümetlerinde devletin dış siyasetini yürütmekle görevli, günümüzdeki Dışişleri bakanlığı'na karşılık gelen kurumdur. İstanbul'da günümüzde İstanbul Valiliği işlevini gören Babıali binasında sadrazamlıkla aynı binayı paylaşmıştır.

Kethüda Bey kimdir?

Osmanlı sarayının harem teşkilâtında câriyelerin âmirine "kâhya (kethüdâ) kadın" denirdi. Vâlide sultan dairesine mensup olan bu görevlide âmirlik alâmeti olarak gümüş kaplı bir değnekle hünkâr dairesindeki eşyaları mühürlemek için padişahın mührü bulunurdu. Yardımcısına "hazinedar usta" denirdi.

Kethüda ne yapar?

Kethüdâ tabiri, Osmanlı devlet teşkilâtında XV. yüzyıldan itibaren "bazı devlet görevlilerinin işlerini yürüten yardımcı" anlamını da kazanmıştır. Devletin en üst kademesinde görev yapan sadrazamdan en alt seviyedekine kadar mülkî ve askerî erkândan pek çok görevlinin kethüdâ unvanını taşıyan yardımcısı bulunmaktaydı.