Psikolojik yıldırma nedir?

İçindekiler:

  1. Psikolojik yıldırma nedir?
  2. Yıldırma korkutma nedir?
  3. Psikolojik taciz kategorileri nedir?
  4. Yöneticinin bir grup insana karşı adaletsiz ve zarar verecek biçimdeki her türlü davranışı aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
  5. Yatay psikolojik taciz nedir?
  6. Yöneticinin üstü tarafından verilen buyrukların geçerli bir neden olmadan yapılmaması aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
  7. Meslek etiğine uygun davranmanın mesleki anlamda ne gibi avantajları vardır?
  8. Yatay yıldırma nedir?

Psikolojik yıldırma nedir?

İş yaşamında psikolojik yıldırma, düşmanca ve etik olmayan iletişimi ifade eder. Sistematik bir şekilde, bir ya da birkaç kişi tarafından bir kişiye karşı onu çaresiz ve korumasız bir hale düşürmek amacıyla yapılır.

Yıldırma korkutma nedir?

Yıldırma kavramı İngilizce'de mobbing ve bullying (zorbalık) diye tanımlanmaktadır (Leymann 1996: 167). Yıldırma, işyerinde çalışan kişi ya da kişiler üzerinde sistematik bir şekilde baskı yaratarak bu- naltma, korkutma, tehdit etme gibi taktiklerle işten ayrılma aşamasına kadar gidebilen bir süreçtir.

Psikolojik taciz kategorileri nedir?

Psikolojik tacizin en bariz örnekleri, kendini göstermeyi engellemek, sözünü kesmek, yüksek sesle azarlamak, sürekli eleştiri, çalışan iş ortamında yokmuş gibi davranmak, iletişimin kesilmesi, fikirlerine itibar edilmemesi, asılsız söylenti, hoş olmayan imalar, nitelikli iş verilmemesi, anlamsız işler verilip sürekli ...

Yöneticinin bir grup insana karşı adaletsiz ve zarar verecek biçimdeki her türlü davranışı aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Ayrımcılık: Ayrımcılık ön yargılı tutumlarla davranmaktır. Bir grup insana karşı, adaletsiz ve zarar verecek biçimdeki her türlü davranış ayrımcılık olarak tanımlanmaktadır.

Yatay psikolojik taciz nedir?

1) Yatay psikolojik taciz, aynı düzeyde veya aynı hiyerarşik grupta olanların birbirlerine karşı uyguladıkları davranışların bütünüdür. 1) Rahatsız edici davranışlarla kendini gösteren, zamanla şiddetini artıran ve mağdurun sistematik olarak olumsuz davranışların hedefi haline geldiği süreç dört aşamadan oluşmaktadır.

Yöneticinin üstü tarafından verilen buyrukların geçerli bir neden olmadan yapılmaması aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

İhmal: Türk Ceza Yasası'nın 230. maddesine göre ihmal, hangi nedenle olursa olsun görevin savsaklanması ve geciktirilmesi veya üstü tarafından verilen buyrukların geçerli bir neden olmadan yapılmaması olarak tanımlanabilir.

Meslek etiğine uygun davranmanın mesleki anlamda ne gibi avantajları vardır?

Meslek etiği ilkelerinin şu yararları vardır:
  • Meslektaş baskısı sağlayarak, meslek üyelerini etik davranış göstermeye motive eder.
  • Meslek üyelerine doğru ya da yanlış eylemleri konusunda daha tutarlı ve kararlı bir rehberlik sağlar.
  • Belirsiz durumlarda nasıl davranılacağı konusunda meslek mensuplarına rehberlik eder.
Daha fazla öğe...

Yatay yıldırma nedir?

Çalışana karşı, kendisi ile aynı hiyerarşik düzeyde bulunan diğer çalışma arkadaşları tarafından yapılan menfi davranışlar yatay mobbing olarak adlandırılabilmektedir. Bu mobbing çeşidi, astın ya da üstün çalışana karşı yaptığı mobbinge göre, daha nadir görüldüğünden dikkate alınmamaktadır.