Müstefiz hadis ne demek?

İçindekiler:

  1. Müstefiz hadis ne demek?
  2. Musahhaf ne demek?
  3. Müselsel gazel ne demek?
  4. Istifli yazı ne demek?
  5. Muanan nedir?

Müstefiz hadis ne demek?

hadis-i müstefiz / hadîs-i müstefîz Söyleyenleri üçten çok olan hadîs-i şerîfler.

Musahhaf ne demek?

Muhaddisler, hadislerin sıhhat ve sübutu üzerinde önemli çalışmalar yaptıkları gibi, lafız ve muhteva itibariyle de doğru bir şekilde intikal edip etmediğini tetkik etmişlerdir. ... Lafız veya muhteva yönünden hatalı nakledilen rivayetlere musahhaf hadis demişlerdir.

Müselsel gazel ne demek?

Divan şiirinde bütün mısraları kafiyeli gazellere müselsel gazel adı verilmiştir. Müselsel gazeller de musammat gazeller gibi âhenk değeri yüksek manzumelerdir. ... Ancak bütün beyitlerde aynı konunun işlendiği gazeller de vardır. Beyitleri arasında konu bütünlüğü olan gazellere yek-âhenk gazel adı verilir.

Istifli yazı ne demek?

İstiflemek deyimi ortaya çıkışı... Hat sanatında hattatların, yazacakları ibareyi uzun denemelerden sonra uygun yazı çeşitleriyle en güzel terkip haline getirmesine istif adı verilir. Bu sanatta harf ve kelimelerin satır nizamında sıralanması esastır.

Muanan nedir?

MUAN'AN. (ﻣﻌﻨﻌﻦ) sıf. (Ar. 'an'ane “sözü rivâyette 'an…'an [–den, –den] diye sıralamak”tan mu'an'an) Bir râvînin hangi yollarla aldığını belirtmeksizin yalnız “an” lafzıyle “an fülânin an fülânin…” diyerek rivâyet ettiği (hadis).