Roma Katolik mi Ortodoks mu?

İçindekiler:

  1. Roma Katolik mi Ortodoks mu?
  2. Roma kilisesini kim kurdu?
  3. Protestanlık ne zaman ortaya çıkmıştır?
  4. Protestanlık hangi ülkede ortaya çıkmıştır?

Roma Katolik mi Ortodoks mu?

Doğu kiliselerine Bizans- Ortodoks, Batı kiliselerine ise Roma- Katolik kiliseleri denmektedir. Ortaçağ'dan bu yana büyük bir çekişme ve anlaşmazlıklar yaşayan Doğu ve Batı kiliseleri birçok kez birbirlerini aforoz etmişler ve 1054 yılında ayrılıklarını kesinleştirmişlerdir.

Roma kilisesini kim kurdu?

Bir diğer adı “Roma Katolik Kilisesi” olan bu mezhep, Hıristiyanlığın en köklü mezhebidir. Havarilerin birincisi olan “Petrus” tarafından kurulduğu bilinmektedir. O aynı zamanda İsa'nın vekilidir. Ve Petrus'dan sonra gelen Papalar, Petrus'un vekili sayılmışlardır.

Protestanlık ne zaman ortaya çıkmıştır?

Protestanlık, Hristiyanlığın en büyük üç ana mezhebinden biridir. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesi'ne ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529).

Protestanlık hangi ülkede ortaya çıkmıştır?

Lutherci akım daha çok Kuzey Avrupa'da yerleşmiş, Almanya'nın büyük bölümünde Evangelische Kirche adı altında ve İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka gibi İskandinav ülkelerinde ise ulusal devlet kilisesi temelinde kabul görmüştür.