Üstünkör ne demektir?

İçindekiler:

  1. Üstünkör ne demektir?
  2. Üstünkörü nedir TDK?
  3. Ustunkoru okumak ne demek?
  4. Üstünkörü ne demek örnek?
  5. Üstünkörü birleşik mi ayrı mı?
  6. Üstüne üstlük nasıl yazılır?
  7. Rastgele ne için kullanılır?

Üstünkör ne demektir?

birl. sıf. (Eski Türk. üs+tün “üstten” ve kör-mek “görmek”ten zarf-fiil ekiyle kör-ü “üstten bakarak, yüzeysel bir şekilde” [?]) 1. Îtinâ göstermeden, gelişigüzel, baştan savma, alelâde: Delikanlı üstünkörü bir cevap vermiş (Sait Fâik).

Üstünkörü nedir TDK?

1- İnceliklerine inmeden, özen göstermeden, gelişigüzel, baştan savma yapılan. 2- İnceliklerine inmeden, özen göstermeden, gelişigüzel, şöyle bir, baştan savma, eğreti, öylesine, üstten. ÜSTÜNKÖRÜ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “üstünkörü mü, üstün körü mü” olarak yazıldığı sorgulanır.

Ustunkoru okumak ne demek?

Ustunkoru okumak ne demek? deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: Gelişi güzel, özensiz, baştan savma.

Üstünkörü ne demek örnek?

Üstünkörü kelimesi, herhangi bir işi özen göstermeden fazla incelemeden alelade yapma şeklinde ifade edilen bir kavramdır. Türk Dil Kurumu üstünkörü kelimesini; bir işin inceliklerine inilmeden, yüzeysel olarak, gelişigüzel bir şekilde baştan savılarak yapılması şeklinde açıklamaktadır.

Üstünkörü birleşik mi ayrı mı?

Bu kelime genellikle Üstün körü şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Üstünkörü şeklinde olmalıdır.

Üstüne üstlük nasıl yazılır?

Üstüne üstlük mü?” yoksa “Üstüneüstlük mü?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Üstüneüstlük şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Üstüne üstlük şeklinde olmalıdır.

Rastgele ne için kullanılır?

“Lalettayin”, “gelişigüzel” anlamındaki bu sözcük, 1928 tarihli İmlâ Lûgati'nden beri “rasgele” diye yazılmaktadır. “İşiniz rast gitsin” anlamında kullanılan iyi dilek sözünün yazılışı da yine “rastgele” değil “rasgele”dir. Bu söz, avcılara ya da balıkçılara yönelik söylendiğinde “Avınız bol olsun!” anlamına gelir.