Hırlı insan ne demek?

İçindekiler:

  1. Hırlı insan ne demek?
  2. Hırsızdaki hır ne demek?
  3. Hırr nedir?
  4. Hırsızlık demek ne demek?
  5. Hirsiz turemis mi?
  6. Issız kelimesinin kökü nedir?
  7. Hırsızlık yapan birine ne denir?
  8. Hırs insana zarar verir mi?
  9. Issız ne demek eski Türkçe?

Hırlı insan ne demek?

Hırlı insan ne demek? hırlı sf. hlk. 1. İşinde doğru, uslu, iyi (kimse).

Hırsızdaki hır ne demek?

Hırsız“daki “hır“, bir görüşe göre “hayır“dan geliyor. “Tercih edilen, iyi” anlamındaki Arapça “hayır” üzerine kurulan “hırsız“, “hayırsız“, “uğursuz” anlamına gelmiş. Daha Türkçe kökenli bir açıklamaya göre ise “utanmaz, arlanmaz, saygısız” demekhırsız“.

Hırr nedir?

kürtçe erkek cinsel organı anlamına gelen kelime.

Hırsızlık demek ne demek?

HIRSIZLIK. i. 1. Başkasına âit olan bir şeyi çalma işi, sirkat: Kalıbı, kıyâfeti hırsızlıkta, yankesicilikte artık pir olduğuna bir bakışta hüküm verdirirdi (Ahmed Midhat Efendi).

Hirsiz turemis mi?

Türk Dilinin Etimoloji Sözlüğü'nde hırsız sözcüğü için, “Kırgız (bir Türk topluluğu)-dan kırgız-hırsız (Kırgızların ılgarcı, saldırıcı, alıp kaçıcı olmalarından) k-h dönüşümü ve ır (utanma, sıkılma) bundan ırsız (utanmaz, sıkılmaz, saygısız) türemiş olarak kabul edip sözün kökü kır/hır-ır bağlantısı içinde kalıyor.” ( ...

Issız kelimesinin kökü nedir?

Türkiye Türkçesinde īs "sahip, malik" sözcüğünden +sIz sonekiyle türetilmiştir. Türkçe sözcük Türkiye Türkçesinde aynı anlama gelen éye veya iye sözcüğü ile eş kökenlidir.

Hırsızlık yapan birine ne denir?

Ancak 1938 yılında iki Fransız tarafından Yunanca hırsız kelimesinden türetilen Kleptomani olarak son halini almıştır. Kleptomani, halk arasında kullanılan tabiri ile 'Çalma Hastalığı' olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca istemsizce çalma hastalığına sahip olan bireylere Kleptoman denir.

Hırs insana zarar verir mi?

Bazı duygular yoğun yaşandığında sadece kişinin kendisine zarar verir. Örneğin kaygı duygusu aşırı olduğunda, kişi sürekli kendini kaygılı hisseder ve onun için zorlayıcı bir durumdur. Ancak öfke ve hırs gibi duygular aşırı olunca insan hem kendine hem de yakınındakilere zarar verebilir.

Issız ne demek eski Türkçe?

Issız, boş yer. Sâkıt. Göçük, çökük.