Haşyetullah ne demek?

İçindekiler:

  1. Haşyetullah ne demek?
  2. Havf ne demek din?
  3. Haşiyeti ne demek?
  4. Havf ve recâ ne demek?
  5. Havf ne demek islam?
  6. Üslubu Sihra ne demek?
  7. Raşe ne demek TDK?
  8. Ve reca dengesi ne demek?
  9. Hasiyet ne demek TDK?
  10. Tasavvufta reca ne demek?
  11. Üslup Eski Türkçede ne demek?

Haşyetullah ne demek?

Allah ilminin duygusuna, duygu bütününe Haşyetullah denir. Haşyetullah; salt korku, yani yalnızca korkmak değildir.

Havf ne demek din?

2. din. ve tasavvuf. Kulun amellerinin ve ibâdetlerinin Hak katında makbul olup olmama endîşesinden doğan Allah'ın sevgisini kaybetme korkusu, Hakk'ın azameti karşısında kendi hâlinden hayâ etme ve çekinme durumu: ... Havf u (ve) recâ: “Korku ve ümit” tasavvuf.

Haşiyeti ne demek?

HÂSİYET – HÂSSİYET 1. Bir şeye has nitelik, o nesnede bulunan meziyet, kuvvet, tesir, hassa: Ve fağfûrîde üç hâsiyet vardır ki yeşimden gayri hiçbir cevherde yoktur (Kâtip Çelebi'den Seç.).

Havf ve recâ ne demek?

Havf kişinin gelecekle ilgili olumsuz beklentilerinin kalpte meydana getirdiği üzüntü, recâ olumlu beklentilerden kalpte hâsıl olan hazdır.

Havf ne demek islam?

Havf/Korku, insan hayatında bir savunma mekanizması olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yönüyle havf, insanı tehlikelere karşı uyaran ve tedbire sevk eden içsel bir dürtüdür. Bu duygunun aşırı ve yersiz bir şekilde kullanılması hem insanın ruhî yapısına hem de sosyal yaşantısına zarar veren bir mahiyeti haizdir.

Üslubu Sihra ne demek?

Üslûb kaftanı, tarz elbisesi.

Raşe ne demek TDK?

RÂŞE. (ﺭﻋﺸﻪ) i. (Ar. ra'şe) Titreme, titreyiş: Vücûdunun bir ra'şe-i ser-tâ-be-pâ ile sarsıldığını hisseder (Sâmipaşazâde Sezâî). Baştan başa râşeler içinde kalıyorum (Reşat N. Güntekin).

Ve reca dengesi ne demek?

Havf ve recâ (korku ve ümit), sûfinin her halinde bulunması gereken iki haslet-tir. Kulluğun sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için, havf ve recânın tek taraflı olmaması, birbirine eşit ve dengeli olması gerekir.

Hasiyet ne demek TDK?

HÂSİYET – HÂSSİYET 1. Bir şeye has nitelik, o nesnede bulunan meziyet, kuvvet, tesir, hassa: Ve fağfûrîde üç hâsiyet vardır ki yeşimden gayri hiçbir cevherde yoktur (Kâtip Çelebi'den Seç.).

Tasavvufta reca ne demek?

Sözlükte “ümit, emel, beklenti, istek” gibi anlamlara gelen recâ kelimesi tasavvufta “kulun ilâhî rahmetin genişliğine bakması, rabbinin lutfunu kendine yakın hissetmesi, sonucun iyi olacağını düşünüp sevinmesi, celâli cemal gözüyle görmesi” şeklinde tanımlanmıştır (Kuşeyrî, s.

Üslup Eski Türkçede ne demek?

Üslup, tarz, tutulan yol.