Öklid ne buldu?

İçindekiler:

  1. Öklid ne buldu?
  2. Ilk aksiyomatik sistem kime ait?
  3. Aksiyomatik ifade nedir?
  4. Aksiyomatikleştirme nedir?

Öklid ne buldu?

Eğitimini Akademi'de tamamladıktan sonra İskenderiye'de büyük bir matematik okulu kuran Öklid, çağlar boyu matematikle ilgilenen hemen herkesin gözdesi olmuştur. Geometriyi ispat ve aksiyomlara dayalı bir dizge olarak işleyen 13 ciltlik kitabı “Elementler” bu alandaki ilk kapsamlı çalışmaydı.

Ilk aksiyomatik sistem kime ait?

Aksiyomatik sistemler M.Ö. 3. yüzyıl dolaylarında ilk olarak günümüzde Öklidyen Geometri olarak da adlandırdığımız sistemi inşaa etmek amacıyla Öklid tarafından ortaya atılmış bir sistem topluluğudur (Güler, 2003) ve o zamandan bugüne matematikle mantığın temellerini bu sistemin çeşitli güncellemeleri atmıştır.

Aksiyomatik ifade nedir?

Bilim ve matematiksel küme teorisinden kök alan aksiyomatik, birlikte çalıştığı terimlerin tanımlarını sağlamaya ihtiyaç duymayan ama bunun yerine verilmiş bir alandaki emirler ile kısmi norm veya buyrukların (aksiyomların) eklenmesi ve çıkarılması yöntemini ifade eder.

Aksiyomatikleştirme nedir?

aksiyomatik sistemler ise tam da bu krize verilecek bir cevap olarak düşünülmüştü. aksiyomatikleştirme, kendiliğinden doğru ve açık başlangıç önermeleriyle hareketle yola çıkılan tümdengelimsel sistemleri tanımlamak için kullanılır.