Zemin irtifak hakkı nedir?

İçindekiler:

  1. Zemin irtifak hakkı nedir?
  2. İrtifak hakkı ne zaman sona erer?
  3. Daimi irtifak hakkı satışa engel mi?
  4. Taşınırlar üzerinde irtifak hakkı nedir?
  5. Botaş lehine irtifak hakkı nedir?
  6. İrtifak hakkı nasıl kaldırılır?

Zemin irtifak hakkı nedir?

Bir gayrimenkul sahibine başka bir gayrimenkul üzerinde sınırlı kullanım hakkı sağlanmasına irtifak hakkı denir. 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 779. maddesine göre irtifak hakkı, bir taşınmaz lehine diğer taşınmaz üzerinde kurulur. ... Böylece yola cephesi olmayan diğer gayrimenkul için irtifak hakkı kurulmuş olur.

İrtifak hakkı ne zaman sona erer?

Cevap 92:İrtifak hakları ya tapu sicilinden terkini ile ya da taşınmazlardan birinin tamamen zayi olması ile sona erer. Süreye bağlı olarak kurulmuşsa, sürenin dolmasıyla da sona erer. Yararlanan ve yükümlü gayrimenkulün ayni kişiye ait olması irtifak hakkını sona erdirmez.

Daimi irtifak hakkı satışa engel mi?

Peki, irtifak hakkı satışa engel mi? ... Çünkü irtifak hakkı, taşınmazın satışına engel teşkil etmese bile, satış işleminin gerçekleşmesinden sonra gayrimenkulün yeni sahibine kullanım hakkını vermiyor. Satışı gerçekleşen taşınmazın irtifak hakkı kimdeyse, satıştan sonra da bu hak aynı kişide kalıyor.

Taşınırlar üzerinde irtifak hakkı nedir?

Özet olarak İntifa hakkı; taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabilen ve sahibine hakkın konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlayan bir irtifak hakkıdır (MK. m.794).

Botaş lehine irtifak hakkı nedir?

Botaş'a ait irtifak hakkı zemine ilişkin bir haktır. Zemine bağlı hakların yerlerinin değiştirilmesi mümkün değildir. Toplulaştırma uygulamasında Botaş'a ait haklar olduğu yerde bırakılacaktır. Çünkü bu haklar belli güzergaha tabi haklardır.

İrtifak hakkı nasıl kaldırılır?

İrtifak hakkı, MK 783. Gereğince tapu sicilindeki kaydın terkini ile mümkün olmaktadır. Yararlanan taşınmaz malikinin yazılı terkin talebi ile terkin yapılması mümkündür. Bunun haricinde, yüklü veya yararlanan taşınmazın yok olması halinde İrtifak hakkı da ortadan kalkmaktadır.