Müessir fiil suçu ne demek?

İçindekiler:

  1. Müessir fiil suçu ne demek?
  2. Müessir olay ne demek?
  3. Müeşşir ne demek?
  4. Asta müessir fiil cezası nedir?
  5. Nüfuza müessir olmamak ne demek?
  6. Üst asta hakaret edebilir mi?
  7. Hangi kelimeler hakaret sayılmaz?
  8. Burhani inni Burhani Limmi ne demek?
  9. Sorumlu Osmanlıca ne demek?

Müessir fiil suçu ne demek?

Kanun maddesi gereği asta müessir fiil ya da kanun lafzıyla Maduna müessir fiil; "Madununu kasten itip kakan, döven, veya sair suretlerle cismen eza verecek veya sıhhatini bozacak hallerde bulunan veyahut tazip maksadiyle madunun hizmetini lüzumsuz yere güçleştiren veya onun diğer askerler tarafından tazip edilmesine ...

Müessir olay ne demek?

Bir kimsenin bedenine, aklî ve rûhî durumuna zarar veren fiil.

Müeşşir ne demek?

1. Tesir eden, tesirli, etkili, etkileyici: Ciddî, müessir, mütefekkir bir çehre ile esircinin o cesim ellerinden tutarak evden çıktılar (Sâmipaşazâde Sezâî).

Asta müessir fiil cezası nedir?

1. 117 nci maddede yazılan fiiller madunun vücudunda tahribatı mucip olmuş ise amir veya üst beş seneye kadar hapsolunur. 2.Daha ziyade vahim hallerde amir ve üst altı aydan beş seneye kadar hapsolunur. 3. Fiil taammüden yapılmış ise amir veya üst on seneye kadar ağır hapis cezasıyla cezalandırılır.

Nüfuza müessir olmamak ne demek?

güce etki etmemek anlamına gelir.

Üst asta hakaret edebilir mi?

İtiraz yoluyla getirilen Askeri Ceza Kanunu'nun 85. maddesi ise astın üste karşı hakaret fiillerini, bir askeri cürüm biçiminde düzenleyen bir hüküm mesabesindedir ve bu kuralın iptali halinde, sadece astın üste karşı hakaret fiilleri suç olmaktan çıkabilir ve bu halde dahi, bir başka özel Yasa'da düzenlenen bir fiil ( ...

Hangi kelimeler hakaret sayılmaz?

Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, riyakar, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.

Burhani inni Burhani Limmi ne demek?

burhaninni / burhaninnî / burhân-ı innî Tümdengelim; eserden eseri yapana, olaylardan kanuna ulaştıran delil.

Sorumlu Osmanlıca ne demek?

Bir şeyi yapmaya ve yerine getirmeye mecbûr olan; Allahü teâlânın emir ve yasaklarından mes'ûl (sorumlu) olan; îmânı olan, âkil (akıllı) ve bâliğ (evlenme yaşına, ergenlik çağına ulaşmış) olan kimse.