Internette kaynak göstererek yapılan intihal nedir?

İçindekiler:

  1. Internette kaynak göstererek yapılan intihal nedir?
  2. Mükemmel Suç nedir?
  3. İntihal ne değildir?
  4. Kendinden intihal suç mudur?
  5. Araştırma sahtekarlığı nedir?
  6. Uydurmacılık nedir?
  7. İntihal programi ne demek?
  8. İntihal hangi hallerde gerçekleşir?

Internette kaynak göstererek yapılan intihal nedir?

Bir başkasına ait olan bir fikrin, buluşun, araştırma sonuçlarının veya araştırma ürünlerinin bir bölümünün ya da tümünün, hatta kitapların tümünün ya da bir bölümünün kaynak gösterilmeksizin istemli olarak kopya ya da tercüme edilip yazarın kendi üretimi gibi gösterilmesine aşırma denir.

Mükemmel Suç nedir?

Mükemmel Suç (The Perfect Crime): Yazarın bazı yerlerde kaynaklara atıf yapması fakat yazının kalan kısımlarındaki analizlerin kendine ait olduğu fikrini yaratma düşüncesiyle bazı kaynaklara atıf vermemesi.

İntihal ne değildir?

“Plagiarism” ya da “aşırmacılık” olarak da tanımlanan “intihal” kişinin kendisine ait olmayıp başkasına ait düşünce, fikir ve ürünün kaynak belirtmeden bilerek ya da bilmeden sahiplenme durumuna verilen addır. Tanımından olduğu gibi bilmiyordum, bilinç dışı yaptım şekkinde kendinizi savunmanız söz konusu değildir.

Kendinden intihal suç mudur?

Türk Dil Kurumu'na göre intihal, bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanmasıdır. İngilizcesi “plagiarism” olan bu kelimenin açık anlamı kısaca eser hırsızlığıdır. İntihal ciddi bir suçtur.

Araştırma sahtekarlığı nedir?

Bilimsel korsanlık (scientific piracy): Başka araştırmacıların verilerini, kaynak göstermeksizin ya da, izin gerektiren durumlarda, izin almaksızın kendi çalışmasında kullanmak biçimindeki bilimsel aşırma ise, bilimsel korsanlık olarak adlandırılmaktadır [10].

Uydurmacılık nedir?

Uydurmacılık (fabrikasyon) : En ciddi bilimsel ya- nıltma türlerinden birisi olan uydurmacılık gerçekte olmayan verileri ve sonuçları yayınlamak olarak tanımlanabilir.

İntihal programi ne demek?

Bitirme tezi, projesinde daha önce yazılmış akademik yazılardaki alıntıların oranını veren belgeye denir. Özel olarak orjinalliği kontrol etmek için programlar vardır, bunlara intihal programları denir. Bu yazılımlara yüklenen tez ya da proje milyarlarca akademik çalışma ile karşılaştırılır.

İntihal hangi hallerde gerçekleşir?

Tez yazan öğrenciler için kaynağını göstermeden alıntı yapılması olarak tarif edebiliriz. Literatür taraması yaptıktan sonra tez yazım aşamasına geldiğinizde, kullanacağınız tüm alıntıları kaynakçada gösterme mecburiyetiniz vardır. Aksi takdirde bu yazı size aitmiş hissi verirsiniz ve intihal suçunu işlemiş olursunuz.