Marteniçka bileklik hangi iple yapılır?

İçindekiler:

  1. Marteniçka bileklik hangi iple yapılır?
  2. Marteniçka ipi nedir?
  3. Marteniçka nedir ne zaman takılır?
  4. Marteniçkalar ne zaman çıkarılır?

Marteniçka bileklik hangi iple yapılır?

Bileklere bağlanan kırmızı ve beyaz yünden yapılan bilekliğin özellikleri arasında satın alınamayacağı, sadece hediye edilebilir oluşu yer alırken bilekliği takan kişilerin dilekte bulunmaları da istenir. Öte yandan baharda çiçek açan ilk ağaç dalına bağlanır ve tutulan dileklerin kabul olunacağına inanılır.

Marteniçka ipi nedir?

Martenitsa (Marteniçka), 1 Mart'tan başlayarak martın sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan bir süstür. Baharın gelişi münasebetiyle geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günleri başlar. Çok eskilere dayanan Baba Marta, Bulgaristan'a has bir gelenektir.

Marteniçka nedir ne zaman takılır?

Marteniçka, 1 Mart'tan başlayarak Mart ayının sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan bir süstür. Baharın gelişi münasebetiyle geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günleri başlar.

Marteniçkalar ne zaman çıkarılır?

Bulgarların inanışına göre yapılan Marteniçka bileklikler sadece hediye olarak verilir. Para ile satılamaz. 1 Mart'tan itibaren takılan bu bileklikler kırlangıç veya leylekler görüldüğünde çıkarılır ve bahar açmış bir ağaca veya çiçeğe bağlanır.