Münhani motifi nedir?

İçindekiler:

  1. Münhani motifi nedir?
  2. Penç motifi ne demek?
  3. Hatayi motifi nedir?
  4. Tezyin sanatı motifleri nelerdir?
  5. Şemse motifi nedir?
  6. Hatayi anlamı nedir?
  7. Çintemani deseni neyi temsil ediyor?
  8. Tezhipte şemse ne demek?
  9. Şah Hatayim ne demek?
  10. Şah Hatayi Deyişleri kimdir?
  11. Çintemani taşı nedir?

Münhani motifi nedir?

MÜNHANİ: Sözlük anlamı eğri, kavis ise de tezhip sanatında bir motif türünün adıdır. Kuş tüylerinin, balık pullarının üst üste sıralanması gibi münhanî motifindeki parçalar da mantıklı sıralanmalar halindedir. Bu motife “Selçuklu Münhanîsi” de denir.

Penç motifi ne demek?

Penç, bir çiçeğin kuşbakışı görüntüsünün üsluplaştırılarak (stilize edilerek ), hatâyî (Resim 2) ve goncagül, bir çiçeğin dikine kesitinin üsluplaştırılarak çizilmesiyle ortaya çıkar.

Hatayi motifi nedir?

Doğu Asya kökenli süsleme motifleri grubudur. Stilize edilmiş şakayık, nar, iri yapraklar ile bunların gonca ve sapları başlıca süsleme öğeleridir. Hatai şeklinde yazıldığı da olur. ... Bunlar İslami dönem Türk tezhip sanatında stilize edilmiş çiçek ve bitki motiflerinden meydana gelen “Hatayi Üslubu”nun habercisidir.

Tezyin sanatı motifleri nelerdir?

Rûmi, hatai, münhani gibi stilize motiflerle beraber lale, gül, sümbül, karanfil, nergis, çiçek açmış bahar ağaçları, serviler tezhipte kullanılan motiflerdendir. Bunların dışında zencerek, çintamani, ti'ğ, bulut gibi geometrik motifler ve zencerek motifi tezhip sanatında kullanılmıştır.

Şemse motifi nedir?

İslam sanatında tezhip, ciltçilik ve işlemelerde görülen güneş şeklinde yuvarlak ya da eliptik süsleme motifinin ismidir.

Hatayi anlamı nedir?

HATÂYÎ – HATÂÎ 1. Osmanlı devrinde kullanılan bir ipekli kumaş çeşidi: “Sâde hatâyî.” “Nevzuhur hatâyî.” “Telli hatâyî.” Limonî hatâyîde o pistâna nigâh et / Hîç böyle celî şa'şaa nârenc bulunmaz (Nedim'den). 2. Hatâ denen Çin'in kuzey bölgesiyle Türkistan topraklarında îmal edilen makbul bir kâğıt çeşidi.

Çintemani deseni neyi temsil ediyor?

i. (Sans. çinta mani “düşünce hazînesi”) Yuvarlak bir biçim verilmiş üç ayla bunların üzerindeki dalgalı iki bulut çizgisinden meydana gelen ve Türk süslemeciliğinde çok kullanılan bir motif: Bâzı halıların desenleri, üç küçük yuvarlak ile iki dalgalı çizginin tekrarlanmasından meydana gelmiştir.

Tezhipte şemse ne demek?

Şemse (Arapça: ﺷﻤﺴﻪ) Arapça şems: güneş sözcüğünden gelir. [1] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İslam sanatında tezhip, ciltçilik ve işlemelerde görülen güneş şeklinde yuvarlak ya da eliptik süsleme motifinin ismidir.

Şah Hatayim ne demek?

Hatayi; Yazın alanında kullanılan bir sözcüktür. Teknik terim anlamı: Takma ad. (Şah Hatayi'nin adı ve ününden dolayı, Anadolu Kızılbaş ve Alevilerde, genelleştirilerek takma ad yerine kullanılmıştır.

Şah Hatayi Deyişleri kimdir?

Şah İsmail (Hatayi) Kimdir. ( Özet olarak : İran'da Savefi soyundan gelen bir Türk.(14) Yedi Ulu'lardan Şah Hatayi; 1487 yılında İran-Erdebil'de doğdu. Anadolu'daki Alevi cemlerinde nefesleri en sık yer alan ululardandır. ... Bu onun için sonun başlangıcı oldu. 1524'de 37 yaşında iken Azerbaycan'da Hakk'a yürüdü.

Çintemani taşı nedir?

Sanskritçe çintāmani चिन्तामणि "dilek taşı" sözcüğünden alıntıdır. Sanskritçe sözcük Sanskritçe çintā "dilek, kaygı" ve Sanskritçe mani "kristal, mücevher" sözcüklerinin bileşiğidir.