Nehcü l-feradis neden yazıldı?

İçindekiler:

  1. Nehcü l-feradis neden yazıldı?
  2. Nehcül-feradis mensur mu?
  3. Kısasü l enbiya ne zaman yazildi?
  4. Harezm Türkçesi hangi bölge?
  5. Harezm Kıpçak Çağatay hangi dönem?

Nehcü l-feradis neden yazıldı?

Temel amacı İslâmî emir ve yasakların öğretilmesi, dinî duyguların güçlendirilmesi olduğundan Nehcü'l-ferâdîs sanat gayesi gözetilmeden kaleme alınmış ve sade bir dil kullanılmıştır. Bundan dolayı eser daha yazarın sağlığında Türk dünyasının çeşitli merkezlerinde istinsah edilerek yayılmıştır.

Nehcül-feradis mensur mu?

Bu makalede bu edebî eserlerden biri olan Nehčü'l-feradis'ten bahsedil- mektedir. . ... Burada şunu belirtmeliyiz ki, «Nehcü'l-feradis»in kendisi mensur-dînî-didaktik bir eser ise de, o zamanın dînî merkezi olan Kuzey Horezm'de Nehcü'l-feradis'ten başka yazılan bir tek yazma bulunmamıştır. . .

Kısasü l enbiya ne zaman yazildi?

Kısasu'l Enbiya, Harezm Türkçesi döneminin ilk yapıtı Nasıruddin bin Burhaneddin er Rabguzi veya kısaca Nasır Rabguzi tarafından Ribat-ı Oğuz kasabasında Çağatay kağanlarından Tarmaşir'in büyük beylerinden Nasıreddin Tok Boğa adına Farsça bir çeviriden Türkçeye uyarlanan bir siyer-i nebi derlemesi olan Kısasu'l enbiya ...

Harezm Türkçesi hangi bölge?

Harezm kelimesi aslında bir doğu İran kavminin adı olup, sonradan bu kavmin yaşadığı bölge için Arap tarihçileri tarafından yer ismi olarak kullanılmıştır. (Yüce, 2002, 1514) Buna göre Harezmce de bir doğu İran dilidir. Ancak Türk nüfusunun artışıyla bölge Türkleşmiş ve bu dil, zamanla unutulmuştur.

Harezm Kıpçak Çağatay hangi dönem?

Karahanlı Türkçesi (11-13. yy); 2. Harezm Türkçesi (14.yy), 3. Kıpçak Türkçesi (Altın Orda Kıpçak Türkçesi) (13-16. yy) Memlûk Kıpçak Türkçesi (14-16. yy) Ermeni Kıpçakçası (16-17. yy), 4. Eski Anadolu Türkçesi (13-15. yy), 5. Çağatay Türkçesi (15-19.yy).