Aşık Çelebi tarafından yazılan tezkire nedir?

İçindekiler:

  1. Aşık Çelebi tarafından yazılan tezkire nedir?
  2. Meşairü ş Şuara tezkire mi?
  3. Aşık Çelebi kaçıncı yüzyıl?
  4. Tezkiretü ş Şuara nın müellifi kimdir?
  5. Riyazü ş Şuara kimin eseri?
  6. Aşık Ömer hangi dönem?
  7. Tezkire hangi edebiyatta kullanılan bir türdür?
  8. Hattat olan tezkire yazarı kimdir?
  9. Riyazü ş Şuara nedir?

Aşık Çelebi tarafından yazılan tezkire nedir?

Âşık Çelebi (d. 1519– ö. 1571) şair, yazardır. Devrinin önemli bir tezkire (biyografik eser) yazarıdır. En önemli eseri, 1568 yılında tamamladığı Meşâirü'ş-Şuarâ isimli tezkiresidir.

Meşairü ş Şuara tezkire mi?

Meşâirü'ş-şuarâ (Osmanlıca: مشاعر الشعراء), Âşık Paşa'nın önde gelen Türk edebiyatçıları üzerine yazdığı tezkire. 1568 yılında telif edilen eser nüshalar arasındaki farklılıklara göre 3 arasında şairin biyografisini içermektedir.

Aşık Çelebi kaçıncı yüzyıl?

Sadece 16. yüzyılın değil, bütün Divan Edebiyatı'nın en büyük şairi kabul edilir. Platonik aşkı işlediği lirik şiirleri ve diğer eserleri bütün Türk ve İslam diyarlarında bilindiği gibi dünya çapında da üne sahiptir. Bağdat dolaylarında yaşamış, Azeri Türkçesiyle yazmıştır. Arapça ve Farsça eserleri de vardır.

Tezkiretü ş Şuara nın müellifi kimdir?

16. yüzyılda yaşamış olan Latîfî'nin şair Haffî hakkında yazdığı Tezkiretü'ş-Şuara, bu nesir türüne örnektir. Türk edebiyatında ilk şuara tezkiresi Alî Şîr Nevaî tarafından yazılan Mecâlisü'n-Nefâis'tir. Sehi Bey ile Aşık Çelebi'nin de bu türde başarılı eserleri vardır.

Riyazü ş Şuara kimin eseri?

Nedîm ve Ziya Paşa Riyâzî'nin şairliğinden övgü ve hürmetle bahsetmişlerdir. Türk şiirinde Fuzûlî ve Bâkî, Fars şiirinde Selmân-ı Sâvecî (ö. 778/1376) Riyâzî'nin şiir anlayışı olarak etkisinde kaldığı şairlerdendir. En önemli eseri Riyâzü'ş-Şu'arâ isimli şairler tezkiresidir.

Aşık Ömer hangi dönem?

Âşık Ömer, Konya'nın Hadim ilçesinin Gezlevi (günümüzdeki adı Korualan'dır.) köyünde veya Kırım'ın Kezlev (Yevpatоriya) şehrinde 1620-1621-1651 yıllarında doğmuş olduğu rivayet edilen halk şairidir. Ölüm tarihi 1707 olarak rivayetlere geçmiştir.

Tezkire hangi edebiyatta kullanılan bir türdür?

Tezkire klasik Türk edebiyatı şair ve yazarların şiirlerini ve hayatlarını kapsayan edebiyat antolojisi görevi gören bir kitaptır. Anadolu sahasında yazılan ilk tezkire Sehi Bey'e ait olup Heşt Behişt (Sekiz Cennet) ismini taşımaktadır.

Hattat olan tezkire yazarı kimdir?

Tezkiretü'l - Hattatin (Hattatlar Tezkiresi), Tezkiretü'l - Evliya (Evliyalar Tezkiresi). Türk Edebiyatı'nda tezkire yazma geleneğinin temeli Ali Şir Nevaî'nin Mecâlisü'n-Nefâis adlı eserine dayanır; edebiyatımızdaki ilk tezkire budur.

Riyazü ş Şuara nedir?

Riyâzü'ş-Şuara (Tezkiretü'ş-Şuara) Riyâzî, tezkiresine aldığı şâirlerin kimilerini çeşitli çiçek özellikleri taşıdıklarını, kimilerinin de ota benzediklerini belirtir ve bu yüzden eserine Riyâzü'ş-Şu'arâ (Şâirler Bahçesi) adını verdiğini ifade eder.