Dudak uyumu düzlük yuvarlaklık uyumu nedir?

İçindekiler:

  1. Dudak uyumu düzlük yuvarlaklık uyumu nedir?
  2. Aşağıdaki kelimelerin hangisi düzlük yuvarlaklık uyumuna aykırıdır?
  3. Avuç büyük ünlü uyumuna uyar mı?
  4. Türkçede dudak uyumu var mı?
  5. Dil dudak uyumu nedir?
  6. Küçük ünlü uyumu nasıl olur?
  7. Büyük ünlü uyumuna uymayan kelimeler küçük ünlü uyumuna uyar mı?
  8. Dudak uyumsuzluğu nedir?
  9. Ünlü Yuvarlaklaşması ne demektir?
  10. Dilde yuvarlaklaşma nedir?

Dudak uyumu düzlük yuvarlaklık uyumu nedir?

Dudak uyumu, küçük ünlü uyumu gibi terimlerle de karşılanan düzlük yuvarlaklık uyumuna göre, Türkçe kelimelerde ilk hece ünlüsü düz (/a/, /e/, /ı/, /i/) ise, sonraki hecelerde yalnız düz ünlüler (/a/, /e/, /ı/, /i/) bulunur: atıştırmak, karanlık, egemenlik, eşitlik, ışıldamak, tırmık, iğnelik, itişmek.

Aşağıdaki kelimelerin hangisi düzlük yuvarlaklık uyumuna aykırıdır?

-Bu kurala uymayan Türkçe kelimeler: Avuç, avurt, kavurmak, kavuşmak, savurmak, kavun, karpuz, yağmur, çamur, tavuk, kabuk...

Avuç büyük ünlü uyumuna uyar mı?

Küçük ünlü uyumuna aykırı Türkçe kelimeler de vardır: avuç, avurt, çamur, kabuk, kavuk, kavun, kavurmak, kavuşmak, savurmak, yağmur vb. Küçük ünlü uyumu, alıntı kelimelerde aranmaz: aktör, alkol, bandrol, daktilo, kabul, doktor, muzır, mühim, mümin, müzik, profesör, radyo, vakur vb.

Türkçede dudak uyumu var mı?

Yuvarlak ünlülü eklerin kalıplaşmış olarak kullanılmasıyla, dudak uyumsuzluğu, Eski Anadolu Türkçesinden sonraki dönemde de yazı dilinde görülmeye devam etmiştir. Bu bakımdan dudak uyumu Türkiye Türkçesi yazı dilinde, ancak Latin harflerinin kullanılmaya başlanmasıyla kurala bağlanmıştır.

Dil dudak uyumu nedir?

Dudak uyumu; kelimenin ilk hecesinde düz bir ünlü varsa sonraki hecelerde de düz, yuvarlak ünlü varsa sonraki hecelerde dar-yuvarlak veya düz-geniş ünlülerin bulunmasıdır.

Küçük ünlü uyumu nasıl olur?

Aynı şekilde eğer bir kelimenin ilk hecesine yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) bulunuyorsa, bir sonraki hece aynı şekilde yuvarlak (u, ü,) ya da düz-geniş (a, e) ile bitmek zorundadır. Bu konuya uyan kelimeler için ise küçük ünlü uyumu denmektedir.

Büyük ünlü uyumuna uymayan kelimeler küçük ünlü uyumuna uyar mı?

sözcükleri hem büyük hem de küçük ünlü uyumu kuralına uyar. ... gibi sözcükler, görünüşte küçük ünlü uyumuna uyar; ancak bu sözcükler büyük ünlü uyumuna uymadıkları için Türkçe değildir; küçük ses uyumu kuralı da aranmaz. Uyarı 1. Büyük ünlü uyumuna uydukları halde küçük ünlü uyumuna aykırı sözcükler de vardır.

Dudak uyumsuzluğu nedir?

Dudak uyumu; kelimenin ilk hecesinde düz bir ünlü varsa sonraki hecelerde de düz, yuvarlak ünlü varsa sonraki hecelerde dar-yuvarlak veya düz-geniş ünlülerin bulunmasıdır. Yani bir kelimede ünlülerin düzlük yuvarlaklık bakımından birbirine uymasıdır.

Ünlü Yuvarlaklaşması ne demektir?

Yuvarlaklaşma; düz bir ünlünün, yanındaki dudak ünsüzünün veya kelime içindeki yuvarlak bir ünlünün etkisiyle yuvarlak sıradan bir ünlüye dönüşmesi olayıdır.

Dilde yuvarlaklaşma nedir?

Yuvarlaklaşma, genelde dudak (b, p ve m) ve diş-dudak (f ve v) sessizlerinin tesiriyle düz seslilerin (a, e, ı, ve i) yuvarlak (o, ö, u ve ü) hale gelmesi. Bu ses olayı sebebiyle düzlük-yuvarlaklık uyumuna istisna teşkil eden örnekler ortaya çıkmıştır.