5352 sayılı kanun nedir?

İçindekiler:

  1. 5352 sayılı kanun nedir?
  2. Soruşturma sicile işlenir mi?
  3. Adli sicil kaydı arşivden nasıl silinir?
  4. Hangi suçlar arşiv kaydından silinmez?
  5. Adli para cezası arşiv kaydından ne zaman silinir?

5352 sayılı kanun nedir?

Madde 1 — Adlî sicil ve arşiv bilgilerinin oluşturulması, saklanması, ilgililere verilmesi ve silinmesi hususlarını kapsayan bu Yönetmeliğin amacı, 25/5/2005 tarihli ve 5352 sayılı Adlî Sicil Kanununun uygulanmasındaki usul ve esaslar ile adlî sicil hizmetlerini yürütecek birimler arasındaki görev ilişkilerini ...

Soruşturma sicile işlenir mi?

Kural olarak, ceza veya güvenlik tedbiri yaptırımı içeren her mahkumiyet kararı adli sicil kaydına işlenir. Fakat, mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı vermişse, bu karar adli sicil kaydına işlenemez.

Adli sicil kaydı arşivden nasıl silinir?

Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından silinerek arşiv kaydına alınır. Genel af halinde silme işlemi Genel Müdürlükçe re'sen yapılarak kayıtlar arşive alınır. İlgilinin ölümü halinde, kişinin ölümünü belgeleyen resmî belgenin Genel Müdürlüğe ulaşmasını müteakip adlî sicil kaydı tamamen silinir.

Hangi suçlar arşiv kaydından silinmez?

Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas suçları, Devlet sırlarını ifşa etme, terör eylemi gerçekleştirme ve insanları terör eylemlerine teşvik etme, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçlar kapsamındaki sabıkalarda arşiv kaydının silinmesi mümkün değildir.

Adli para cezası arşiv kaydından ne zaman silinir?

Hakkında adli para cezası verilen kişi, bu cezayı ödediği takdirde cezası infaz edilmiş olur. Bu durumda adli sicil kaydı silinir ancak arşiv kaydının silinmesi için 5 yıl daha geçmesi gerekmektedir.