Ateş yanıklığı hastalığı nedir?

İçindekiler:

  1. Ateş yanıklığı hastalığı nedir?
  2. Ateş Yanıklığına ne iyi gelir?
  3. Ateş yanıklığı neden olur?
  4. Armut ateş yapar mı?
  5. Bakteriyel yanıklık nedir?
  6. Armut ağacına hangi ilaç atılır?
  7. Armut ağacı ne zaman ilaçlanır?
  8. Armut ilaçlaması ne zaman yapılır?
  9. Bakteriyel yanıklık neden olur?
  10. Pierce hastalığı nedir?
  11. Ayvaya bordo bulamacı ne zaman atılır?
  12. Armut ilaçlama ne zaman yapılır?

Ateş yanıklığı hastalığı nedir?

Ateş yanıklığı, Erwinia amylovora adlı bakteri türünün Dağmuşmulası, alıç, ayva, ceviz,elma,armut ve üvez türlerinde neden olduğu bitki hastalığı. Yaprak renkleri kahve-siyah renge dönüşür ve dalda kavrulmuş bir şekilde uzun süre asılı kalır. Çiçeklerin renkleri, önceleri kahverengi daha sonra siyaha döner.

Ateş Yanıklığına ne iyi gelir?

Aşağıda yanık acısını geçirebilecek ve yanığın mikrop kapmasını engelleyebilecek evde yapılabilen müdahaleler sıralanmaktadır.
  • Buzlu olmayan soğuk su. ...
  • Serin kompresler. ...
  • Antibiyotikli merhemler. ...
  • Aloe vera. ...
  • Bal. ...
  • Güneşe maruz kalımı azaltmak. ...
  • Kabarcıklara dokunmamak. ...
  • Hafif bir ağrı kesici almak.

Ateş yanıklığı neden olur?

İlkbahar aylarında sıcaklık 15 - 25 C° 'ye ulaştığında, bakterinin uyku halinden çıkması ve hastalığın yayılması için gerekli uygun koşullar sağlanmış olur. Arılar, böcekler, kuşlar, sıçrayan yağmur damlaları ve rüzgar kolaylıkla bakteriyi yayar ve ateş yanıklığı hastalığı ortaya çıkar.

Armut ateş yapar mı?

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, Lif içeriği yüksek bir meyve olan armudun ateş düşürücü olduğunu söyledi.

Bakteriyel yanıklık nedir?

Bitkilerde su ve suda erimiş besin madde alımını sağlayan ksilem iletim demetlerinde yaşayan bir bakteridir. Etkileri yaprak yanıklığı, yeşil aksmda solgunluk ve dallarda kuruma, geriye ölüm, cüceleşme ve son olarak şiddetli enfeksiyonlardan dolayı bitkinin ölmesi şeklinde sıralanabilir.

Armut ağacına hangi ilaç atılır?

Hastalık yeni başlamış ise, hasta kökler kesilip hasta kısımlar kazındıktan sonra bu yerlere %5'lik Bordo bulamacı veya %2'lik Göztaşı ilaçlarından biri fırça ile sürülür, ilaç kuruduktan sonra üzeri aşı macunu veya 750 gram Ardıç katranı+250 gram Göztaşı karışımı ile kapatılmalıdır.

Armut ağacı ne zaman ilaçlanır?

Genellikle 3 ilaçlama yeterli gelmekle birlikte yağışlı geçen hastalık dönemlerinde 6 ilaçlama yapılmalıdır. ARMUT PİSİLLASI Eğer ilkbahar ilaçlaması yapılmamış ve yazın yoğun bulaşmalar olmuşsa hasat ile son ilaçlama arasında güvenli zaman aralığı bırakılarak yaz ilaçlamaları yapılabilir.

Armut ilaçlaması ne zaman yapılır?

Tahmin uyarı modellerinin kullanılmadığı alanlarda; çiçeklenme başlangıcından itibaren 7-8 gün aralıklarla en az 3 ilaçlama yapılmalıdır. Sürgün gelişiminin hızlı olduğu dönemde ağaçlarda yaralanmaya neden olabilecek fırtına ve doludan sonra 24 saat içinde ilaçlama yapılmalıdır.

Bakteriyel yanıklık neden olur?

Bakteri bitkiden bitkiye yağmur, rüzgar ve budama aletleri ile yayılır. Genç ağaçlar uygun olmayan çevre koşullarında, yüksek taban suyu, elverişsiz toprak yapısı, topraklardaki besin maddesi noksanlığı ve yapılan kültürel işlemlerin eksikliği sonucu bakteriyel yanıklığa karşı duyarlı olurlar.

Pierce hastalığı nedir?

Xylella fastidiosa en iyi asma, sert çekirdekli meyve (şeftali ve erik) ve turunçgillerde bilinir; bu bitkilerde, asmada bakteriyel yanıklık (Pierce) hastalığı, şeftalide Phony hastalığı, erikte yaprak yanıklığı, turunçgillerde alacalı kloroz ve hızlı göçme sendromu gibi hastalıklara neden olur.

Ayvaya bordo bulamacı ne zaman atılır?

Bordo bulamacı, meyve ağaçlarına sonbaharda yaprakların dörtte üçü veya tamamı döküldüğünde %2'lik doz ile uygulanıyor. İlkbaharda uygulanacağında ise gözler uyanmadan 1 hafta kadar önce %1-1.5'luk doz yeterli görülüyor. Uyanmaya başlayan bağlarda, sürgün boyları bir karışa ulaştığında bordo bulamacı atılabiliyor.

Armut ilaçlama ne zaman yapılır?

Tahmin uyarı modellerinin kullanılmadığı alanlarda; çiçeklenme başlangıcından itibaren 7-8 gün aralıklarla en az 3 ilaçlama yapılmalıdır. Sürgün gelişiminin hızlı olduğu dönemde ağaçlarda yaralanmaya neden olabilecek fırtına ve doludan sonra 24 saat içinde ilaçlama yapılmalıdır.