Kolelitiyazis nedir?

İçindekiler:

  1. Kolelitiyazis nedir?
  2. Kolesistiazis nedir?
  3. Kole Litiazis nedir?
  4. Hidrops kese ne demek?
  5. Safra kesesinden kanala düşen taş nasıl alınır?

Kolelitiyazis nedir?

Safra kesesinde taşlar varsa, buna kolelitiazis denir. Safra kanallarında safra kesesi taşları mevcut olduğunda buna koledokolitiazis denir. Safra kesesi taşları kesede iltihaba yol açtığında bu duruma akut kolesistit adı verilir.

Kolesistiazis nedir?

Safra kesesinin iltihaplanması, akut kolesistit olarak adlandırılır. Akut kolesistitin en sık karşılaşılan nedeni kolelitiazis olarak adlandırılan safra taşlarıdır. Safra kesesinde taş oluşumu nedeni tam olarak bilinemese de ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur.

Kole Litiazis nedir?

Kolelitiazis, bireyin safra kesesinde sert, çakıl taşı benzeri birikintilerin ortaya çıktığı tıbbi bir durumdur. Ayrıca safra taşı olarak da bilinir. Bu taşlar bir kum tanesi kadar küçük veya bir yumurta kadar büyük olabilir.

Hidrops kese ne demek?

Tekrarlayan hasara bağ¬lı olarak kese duvarında fibrotik kalınlaşmalar oluşur ve sonunda bakteriyel enflamasyon ya da akut kolesistit olmaksızın gerçekleşen bu safra kese distansiyonu hidrops kese olarak adlandırılır.

Safra kesesinden kanala düşen taş nasıl alınır?

Taş çıkarmada, safra yolunun ağzını genişletmek için sfinkterotomi dediğimiz yöntemle safra yolunun barsağa bağlandığı kısımdaki sfinkter kesilir. Böylece taşların safra yolundan ince barsağa çekilebilmesi mümkün olabilir. Sonrasında ise ERCP yöntemiyle, kateter kullanılarak taşlar çıkarılmaktadır.