Mefkud ne demek?

İçindekiler:

  1. Mefkud ne demek?
  2. Gaib ne demek islam?
  3. Lakit ne demek?
  4. Hidane ne demek?
  5. Dinde Mülaane ne demek?

Mefkud ne demek?

Dolayısıyla mefkûd “yeri bilinmeyen ve hayatta olup olmadığı belli olmayan kimse"dir. ... Islâm hukuk terminolojisinde kayıp kişi için kullanılan “mefkûd” kavramı Türk Medeni hukukundaki “gâiplik”e tekâbül ettiği gibi, yaşadığı halde yeri bilinen “gâib” ise Türk Medeni Hukukundaki "terk”e benzemektedir.

Gaib ne demek islam?

"İnsanlar arasında bulunmayan" veya "onlar tarafından görülemeyecek şekilde gizlenmiş olan" anlamındaki gāib kelimesi İslâm tarihinde özellikle Şiî fırkaları tarafından, ölmediğine ve kıyametten önce mutlaka bir gün dönerek kendilerini kurtaracağına inandıkları önderleri hakkında bir sıfat olarak kullanılır.

Lakit ne demek?

Sözlükte “bulmak, bir şeyi yerden almak” anlamındaki lakt kökünden türeyen ve “bulunan şey” anlamına gelen lakīt, fıkıhta “terkedilmiş ya da kaybolmuş olup başkası tarafından bulunan ve anne babası da bilinmeyen çocuk” demektir.

Hidane ne demek?

Sözlükte "bir şeyi yanına almak, çocuğu kucağına almak ve beslemek" mânasına gelen hidâne (hadâne), İslâm hukukunda küçüğün ve bu hükümde olan kimselerin gerektiği şekilde büyütülüp yetiştirilmesi, korunup gözetilmesi ve eğitilmesi amacıyla kanun koyucunun belli şahıslara tanıdığı hak, yetki ve sorumluluğu ifade eder.

Dinde Mülaane ne demek?

İslam'da Karşılıklı Lanetleşme (Mülâane ve Mübâhele) Meselesi. Suçlama ve iddialaşmalarda, doğrunun ve haklı olanların ortaya çıkması ile ilgili olarak Kur'an-ı Kerim'in beyan ettiği üzere mülâane ve mübâhele yoluna gidilir.