Femur başı avasküler nekrozu nedir?

İçindekiler:

  1. Femur başı avasküler nekrozu nedir?
  2. Nekroz hastaligi nedir?
  3. Kemiğin avasküler nekrozu ne demek?
  4. Nekroze olmak ne demek?
  5. Legg calvé Perthes Nedir?
  6. Legg calvé Perthes hastalığı nedir?
  7. Nekroze doku ne demek?

Femur başı avasküler nekrozu nedir?

Femur başı avasküler nekroz; femur başının kanlanmasında bozulma sonucu oluşan bir hastalıktır. Hastalığın femur başında görülmesinin nedeni femur başını besleyen sınırlı sayıda damar olmasıdır.

Nekroz hastaligi nedir?

Avasküler nekroz, kemiği besleyen kan damarlarında kan akımının azalması ve duraklaması sonucu, beslenemeyen bölgedeki canlı dokunun ölmesidir. Avasküler nekroz özel bir hastalık değildir. Yani kan akımında duraklama ve azalmaya neden olan birçok klinik durumun yarattığı bir sonuçtur.

Kemiğin avasküler nekrozu ne demek?

Kırık bir kemik veya çıkık bir eklem, kemiğin bir bölümüne giden kan akışını kesintiye uğratabilir. Kemiklere ulaşan kan akışının azalması veya tamamen engellenmesi nedeniyle kemik dokusunun ölmesine avasküler nekroz (osteonekroz, aseptik nekroz veya iskemik kemik nekrozu) denir.

Nekroze olmak ne demek?

Nekroz, (Doku ölümü olarak da bilinir) bir veya daha fazla sayıda hücrenin, dokunun ya da organın geri dönüşemez şekilde hasar görmesi sonucu görülen patolojik ölümdür.

Legg calvé Perthes Nedir?

Perthes hastalığı veya tıpdaki tam ismi ile Legg-Calve-Perthes hastalığı, çocukluk çağında görülen kalça ekleminde, uyluk kemiği (femur) başının büyüme plağının damarsal kanlanma bozukluğudur. Bu kanlanma bozukluğuna bağlı olarak femur başındaki kemik doku canlılığını yitirerek avasküler nekroz meydana gelir.

Legg calvé Perthes hastalığı nedir?

Çocukluk yaş grubunda femur başı kanlanmasının bozulması sonucu gelişen bir hastalıktır. Toplumda görülme sıklığı 1/1200 dür ve erkeklerde dört kat daha fazla görülür. Etiyolojisi tam olarak belirlenemeyen hastalıkta femur başında nekroz ile başlayan süreç çökmelerle devam eder.

Nekroze doku ne demek?

Nekroz, (Doku ölümü olarak da bilinir) bir veya daha fazla sayıda hücrenin, dokunun ya da organın geri dönüşemez şekilde hasar görmesi sonucu görülen patolojik ölümdür.