Davayı kazanınca avukat parasını kim öder?

İçindekiler:

  1. Davayı kazanınca avukat parasını kim öder?
  2. Avukat ücreti ne kadar?
  3. Mahkeme vekalet ücreti nasıl ödenir?
  4. Mahkeme masrafı nasıl öğrenebilirim?

Davayı kazanınca avukat parasını kim öder?

Görüldüğü üzere, müvekkil avukatına yazılı bir sözleşme yapılsın ya da yapılmasın her hâlükârda avukatlık / vekalet ücreti ödemek zorundadır. Bu ücreti hakim hükmetmez ya da davanın karşı tarafı ödemez, bu ücreti hukuki hizmeti alan müvekkil öder.

Avukat ücreti ne kadar?

İcra Mahkemelerinde bin 240, Sulh Hukuk Mahkemelerinde bin 740, Sulh Ceza Hakimliklerinde takip edilen davaların vekalet ücreti ise bin 600 lira olarak belirlendi. Ayrıca Tüketici Mahkemelerindeki davaların avukatlık ücreti 2 bin 40, Ağır Ceza Mahkemelerindeki davaların avukatlık ücreti de lira oldu.

Mahkeme vekalet ücreti nasıl ödenir?

Mahkeme veya icra dairesinin tespit ettiği vekâlet ücretini bizzat karşı/borçlu taraf elden (nakden) veya banka havalesi ile öder. Mahkeme veya icra dairesi yargılama giderleri ile birlikte davayı kazanan müvekkile ödeme yapar ve müvekkil de karşı/borçlu taraftan alınan vekâlet ücretini avukata öder.

Mahkeme masrafı nasıl öğrenebilirim?

Davacı tarafından harç ve gider avansı mahkemeler veznesine yatırılır. Adliye içerisinde bulunan mahkeme vezneleri tarafından harç ve yargılama giderleri tahsil edilmektedir. Gider avansı olarak davacıdan tahsil edilecek olan yargılama giderinin ne olduğuna ilgili mahkeme Hakimi karar verecektir.