Teşkilat ı Mahsusa nın anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Teşkilat ı Mahsusa nın anlamı nedir?
  2. Teşkilat ı Mahsusa ne zaman kuruldu?
  3. Teşkilatı Mahsusa hangi padişah?
  4. Umuru Şarkiye Dairesi nedir?
  5. Kuşcu Eşref Paşa kimdir?
  6. Dr Ahmet Tetik Kimdir?

Teşkilat ı Mahsusa nın anlamı nedir?

Teşkilâtı Mahsusa, İttihat ve Terakkî Cemiyeti bünyesinde Enver Paşa'ya bağlı olarak kurulan gizli bir teşkilattır. Teşkilatın, Türkçü ve İslâmcı siyasî görüşler doğrultusunda, yurt içi ve yurt dışında, karşı-istihbarat, propaganda ve örgütlenme eylemlerinde bulunduğu bilinmektedir.

Teşkilat ı Mahsusa ne zaman kuruldu?

Teşkîlât-ı Mahsûsa/Kuruluş tarihi

Teşkilatı Mahsusa hangi padişah?

İkinci Abdülhamid Dönemi (1880-1980) İstihbarat Teşkilâtı (1880-1908) XIX. yüzyılın sonlarına doğru devlet istihbaratı geliştirilmiş, ancak özel çıkarlara hizmet veren bir araç haline getirilmiştir. II.Abdülhamid devrinde yaşanan iç ve dış olaylar, Abdülhamid'i Yıldız İstihbarat Teşkilâtı'nı kurmaya sevketmiştir.

Umuru Şarkiye Dairesi nedir?

İşte Enver Paşa tarafından, Osmanlı Devleti'nin siyasî birliğinin korunmasını sağlamak, ayrılıkçı hareketleri önlemek ve yabancı devletlerin Orta Doğu'daki istihbarat ve gerilla faaliyetlerine karşı koymak amacıyla kurulan İstihbarat Teşkilatı'na, "Teşkilâtı Mahsûsa" veya "Umûru Şarkiye Dairesi" adı verilmiştir.

Kuşcu Eşref Paşa kimdir?

Eşref Sencer Kuşçubaşı ya da bilinen adıyla Kuşçubaşı Eşref (1883, İstanbul - , İzmir), Ubıh asıllı Türk istihbaratçı ve savaşçıdır.

Dr Ahmet Tetik Kimdir?

Ahmet Tetik (1958) lisans eğitimini Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde tamamladı. Doktora derecesini Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nde aldı. Genelkurmay ATASE Başkanlığı'nda arşiv şube müdürlüğü yaptı. Birinci Dünya Savaşı askeri tarihine dair kaleme aldığı pek çok eseri yayımlandı.