Tıpta traksiyon nedir?

İçindekiler:

  1. Tıpta traksiyon nedir?
  2. Traksiyon nasıl yapılıyor?
  3. Traksiyon cihazları nedir?
  4. Traksiyon pozisyonu nedir?
  5. Fraktür nedir tıp?
  6. Fizik tedavide traksiyon Nasıl Uygulanır?
  7. Traksiyon ateli nasıl uygulanır?
  8. Cilt traksiyon ne demek?
  9. Traksiyon kimlere uygulanmaz?
  10. Cilt traksiyon nedir?
  11. Fiksasyon cihazı nedir?
  12. Fiksasyon ne demek psikoloji?
  13. Kemikte fraktür nedir?
  14. Traksiyon hangi durumlarda uygulanır?
  15. Hidro terapi nasıl yapılır?
  16. Traksiyon ateli hangi durumlarda uygulanır?
  17. Kemik Traksiyonunda kaç kg kullanılır?

Tıpta traksiyon nedir?

Traksiyon işlemi, bir kemiğin kırılması durumunda bu kemiğin hizalanması işlemidir. Kırılan kemiğe ameliyat uygulanacaksa eğer bu işlemden önce kemiğin ağrısını azaltmak ve sertleşen kasları da iyileştirmek için traksiyon işlemi yapılır.

Traksiyon nasıl yapılıyor?

Traksiyon, genellikle boyun ve bel bölgelerinde kullanılan bir tedavi şeklidir. En basit anlatımıyla traksiyon, boyun ve bel omurlarına uygulanan bir çekme tedavisidir. Çekme işlemi, omurların çevresinde yer alan kas ve yumuşak dokunun uzatılması aynı zamanda da eklem aralıklarının arttırılması amacıyla uygulanır.

Traksiyon cihazları nedir?

Halk arasında “çekme” olarak bilinen traksiyon yöntemi tüm omurganın çekilmesini sağlayan bir alettir. Boyun omurlarındaki yükü almasının yanı sıra boyun hareketliliğini tamamıyla geri kazandırır ve boyun bölgesinde yer alan bağ ve kasları güçlendirir.

Traksiyon pozisyonu nedir?

Traksiyon, uygun yönde yeterli miktar ve sürede bir kuvvetin uygulanması ile elde edilir. Aynı anda hastanın vücudu eşit ve zıt kuvvetle buna karşı koyar. Hastanın düzgün pozisyonlanması ve doğru çekme a çısıyla traksiyon belli bir spinal alana lokalize olabilir.

Fraktür nedir tıp?

Fraktür; vücutta bulunan kemikleri iç ya da dış etkenler neticesinde anatomik yapısının değişmesi ve bozulması halidir. Bu etkinin kuvvetine göre de fraktür farklı sonuçlara sebep olur.

Fizik tedavide traksiyon Nasıl Uygulanır?

Uygulama Şekli Ortalama olarak 11,5-13,5 kg çekme kuvveti uygulanır. Sinir kökü basısı varsa boynun 25-30 derece öne eğik (fleksiyon) pozisyonda olması önerilir. Bel traksiyonu sırtüstü, yüzüstü veya yer çekimi etkisinden de yararlanmak için baş aşağıda dik ya da eğik pozisyonlarda uygulanabilir.

Traksiyon ateli nasıl uygulanır?

Bir kişi, bacağı ayak bileğinden tutarak traksiyon uygular ve hafifçe yukarı kaldırır. Bu işlem ağrının artmasına neden olacağından yaralıya açıklanmalı, işlem sonrasında rahatsızlığın azalacağı belirtilmelidir. Ayak bileği bandı, ayak bileğine sarılır. İkinci kişi, ateli bacağın altına yerleştirir.

Cilt traksiyon ne demek?

Cilt traksiyonu: Ekstremitenin uç kısımlarında cilt üzerine flaster ve bandajlama yapılarak bağlanan bir aparata ağırlık asılarak, kırık bir kemiğe yada çıkığa pozisyonunu düzeltmek amacıyla uygulanan traksiyon.

Traksiyon kimlere uygulanmaz?

Kemik erimesi (osteoporoz), omurgayı tutan kanserler, omurga füzyon ameliyatı geçirmiş olmak, stabil olmayan bel kayması (spondilolistezis), enfeksiyon traksiyon uygulanmaması gereken bazı durumlardır.

Cilt traksiyon nedir?

Cilt traksiyonu: Ekstremitenin uç kısımlarında cilt üzerine flaster ve bandajlama yapılarak bağlanan bir aparata ağırlık asılarak, kırık bir kemiğe yada çıkığa pozisyonunu düzeltmek amacıyla uygulanan traksiyon.

Fiksasyon cihazı nedir?

Fiksasyon: Kırılmış yada Osteotomi ile kesilmiş bir kemiğin anatomik bütünlüğünün sağlanması ve kaynaması için cerrahi olarak çeşitli cihazlarla yapılan tespit işlemi.Dış tespit cihazlar kullanılırsa Eksternal Fiksasyon, İç tespit cihazları kullanılarak yapılırsa İnternal Fiksasyon denilir.

Fiksasyon ne demek psikoloji?

fixation - saplanma / fiksasyon | Psikoloji Sözlüğü 1. bir fikir, bir etkinlik, canlı ya da cansız bir nesneyle takıntılı meşgul olma hali.

Kemikte fraktür nedir?

Fraktür; vücutta bulunan kemikleri iç ya da dış etkenler neticesinde anatomik yapısının değişmesi ve bozulması halidir. Bu etkinin kuvvetine göre de fraktür farklı sonuçlara sebep olur. Fraktür tıbbı cihazlarda kolay kolay görülemeyen kemik yapısında ve kıkırdakta oluşan ufak bozulmalar şeklinde gerçekleşir.

Traksiyon hangi durumlarda uygulanır?

Omurga traksiyonu bel fıtığı, boyun fıtığı, siyatik, omurga kireçlenmesi, sinir kökü sıkışması (radikülopati) ve diğer başka bel-boyun sorunlarında uygulanabilmektedir.

Hidro terapi nasıl yapılır?

Kolon Hidroterapi bir uzman aracılığı ile sıcak dezenkekte su ile kolonun yıkanması işlemidir. Steril tek kullanımlık bir rektum tüpü veya spekulum yoluyla, dezenfekte edilmiş vücut ısısına uygun su ile yapılır. Normalde kolon hidroterapi bir detoks uygulamasının ilk basamağı olarak yapılır.

Traksiyon ateli hangi durumlarda uygulanır?

Traksiyon atel seti,uzun bacak kemiklerindeki kırıklarda bacağı traksiyona (gergiye) alarak,kırık kemik uçlarının yumuşak dokulara, sinirlere ve ana damarlara zarar vermesini engelleyen ve oluşan ağrının dindirilmesini sağlamak için kullanılmaktadır.

Kemik Traksiyonunda kaç kg kullanılır?

İskelet Traksiyonunda Seçilecek Malzemeler Kirschner teli (1,6 mm), kemiği kesmeden femurun alt ucunda 22 kg'lık bir çekiş ağırlığına dayanabilir.