Diastolik kan basıncı kaç olmalı?

İçindekiler:

  1. Diastolik kan basıncı kaç olmalı?
  2. Diastolik hipertansiyon nedir?
  3. Diyastolik basınç nasıl artar?
  4. Diastolik basınç neden düşer?
  5. Ortalama arteriyel kan basıncı kaç olmalı?

Diastolik kan basıncı kaç olmalı?

Kan basıncı, kişiden kişiye farklılık gösterse de ideal sistolik kan basıncı 1 mmHg aralığındadır. Küçük tansiyon olarak bilinen diyastolik kan basıncının ise 70-90 mmHg aralığında olması ideal seviye olarak kabul edilir. Genç ve çocuklarda ise daha düşük değerler normal kabul edilebilir.

Diastolik hipertansiyon nedir?

Hastanın büyük tansiyonu normal seviyelerdeyken, küçük Kan basıncı 90 mm Hg üzerine çıktığında diyastolik hipertansiyon veya küçük tansiyon yüksekliği teşhisi konur. Bu tansiyon tipinde yüksek küçük tansiyon değerleri ölçülür. Bu tipte ise büyük tansiyon çok yükselmişken küçük kan basıncı göreceli düşük kalmıştır.

Diyastolik basınç nasıl artar?

Küçük çevresel kapiller damarlardaki damar sertleşmesi(arteriosclerosis) diastolik basıncı yükseltir. Şayet bu damar sertleşmesi büyük damarlar ve kollarında olursa(atherosclerosis), diastolik basınç düşer, sistolik basınç yükselir.

Diastolik basınç neden düşer?

Endokrin problemleri de tansiyon düşüklüğüne neden olabilir. Tiroid sorunları, paratiroid hastalığı, Addison hastalığı adlı böbreküstü bezi yetmezliği, düşük kan şekeri (hipoglisemi) ve bazı durumlarda diyabet düşük tansiyona neden olabilir.

Ortalama arteriyel kan basıncı kaç olmalı?

Arterial kan basıncı, kanı kalpten organ ve dokulara taşıyan basınçtır. Kan basıncı SP/DP olarak ifade edilir ve normal fizyolojik koşullarda yetişkinde ortalama değerleri 125/75 mmHg dir.