Kurumlar vergisi istisnaları nedir?

İçindekiler:

  1. Kurumlar vergisi istisnaları nedir?
  2. Vergide muafiyet ve istisnalar nedir?
  3. Vergiden muaf gelir ne demek?
  4. Risturn istisnası ne demek?
  5. Taşinmaz satiş kazanci istisnasi için YMM tasdik raporu zorunlu mu?
  6. Kurumlar vergisi muafiyeti nedir kimler muaftır?
  7. Kooperatiflerde risturn kuralı nedir?
  8. Risturn istisnası kimler yararlanır?
  9. Kimler gelir vergisi ödemez?

Kurumlar vergisi istisnaları nedir?

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 5. maddesinin 1. fikrasının (a) bendinde iştirak kazancı istisnası tanımlanmıştır. Bu bent uyarınca, kurumların, tam mükellef başka bir kuruma iştirak etmeleri ve bu kurumdan kar payı (iştirak kazanci) elde etmeleri durumunda, bu gelir kurumlar vergisinden istisna olarak kabul ediliyor.

Vergide muafiyet ve istisnalar nedir?

t'Muafiyet", vergi kanunlarının hü- kümlerine göre, mükellef olması gereken bazı kişiler ve kişi gruplarının bu kanun- larla vergi dışı bırakılmasıdır. "İstisna" ise, vergi kanunlarına göre vergilendirilmesi gereken vergi konularının aynı kanunlar uyarınca vergilendirilememesidir.

Vergiden muaf gelir ne demek?

Vergi muafiyeti, aslen vergi kanunlarına göre vergi ödemekle yükümlü olan kişi ya da kişi gruplarının aynı ya da farklı vergi kanunlarıyla vergi dışında bırakılması işlemidir.

Risturn istisnası ne demek?

Ortaklarla yapılan işlemlerden doğan olumlu gelir-gider artığının, işlem oranına göre dağıtılması, kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Kooperatiflerde kar dağıtımı olmadığından ortaklıkla yapılan işlemlerden doğan gelir-gider farkının ortaklara iadesine risturn denmektedir..

Taşinmaz satiş kazanci istisnasi için YMM tasdik raporu zorunlu mu?

İstisnaya Konu Taşınmazlar ve İştirak Hisselerinin Zorunlulukları Nelerdir? ... Tam tasdik yaptıran mükelleflerin, gayrimenkul ve iştirak hissesi satış kazançlarını ayrıca tasdik ettirmelerine ve YMM raporu düzenletmelerine gerek bulunmamaktadır.

Kurumlar vergisi muafiyeti nedir kimler muaftır?

Mülga 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin (13) numaralı bendine göre, genel ve katma bütçeli dairelere ait olup sadece kamu mensuplarına hizmet veren, kâr amacı gütmeyen ve üçüncü kişilere kiralanmayan kreş, konukevleri ve bunların kantinleri kurumlar vergisinden muaf tutulmuştu.

Kooperatiflerde risturn kuralı nedir?

Ortak içi işlemlerden oluşan kazancın ortaklara geri verilen kısmına risturn adı verilir. ... Kooperatif ortak dışı işlemlerden kaynaklanan kazancın vergisini öderken, ortak içi işlemlerden kaynaklanan kazancı tekrar ortaklara iade eder.

Risturn istisnası kimler yararlanır?

Bütün kooperatifler için ortakların yönetim gideri karşılığı olarak ödedikleri paralardan harcanmayarak ortaklara iade edilen kısımlar, risturn istisnasından yararlanacaktır. Yönetim gideri olarak ödenen paraların risturn sayılabilmesi için kooperatif tarafından üyelere iade edilmesi gerekmektedir.

Kimler gelir vergisi ödemez?

Bir iş yeri açmadan gezici olarak iş yapan, kalaycı, hallaç, lehimci, musluk tamircisi, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, çilingir, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, hamal gibi küçük sanat erbapları. Köylerde gezici olarak her türlü sanatla uğraşanlar.