Türkiye'de kıyı oku nerede görülür?

İçindekiler:

  1. Türkiye'de kıyı oku nerede görülür?
  2. Kıyı kordonu nasıl oluşur?
  3. Kıyı oku aşındırma mı biriktirme mi?
  4. Kıyı setleri neden oluşur?
  5. Boyuna kıyı Türkiyede görülür mü?
  6. Türkiye'de dalga biriktirme şekilleri nerelerde görülür?
  7. Falez nedir nasıl oluşur?
  8. Coğrafya kumsal nedir?
  9. Falez aşınım mı birikim mi?
  10. Kıyı tiplerinin oluşumunda etkili olan faktörler nelerdir?
  11. Türkiye'de hangi kıyı tipleri görülür?
  12. Haliç kıyı tipi nerelerde görülür?
  13. Falez oluşumunda neyin doğrudan etkisi vardır?
  14. Kumsal nerede görülür?

Türkiye'de kıyı oku nerede görülür?

Türkiye'de kıyı birikim şekillerinden kıyı oku şekline en iyi örneklerden birisi de Çanakkale Boğazı'nda bulunan Çardak kıyı okudur. Yaklaşık 2.5 km uzunluğa sahip olan kıyı okunun oluşturduğu lagünün alanı 2 km2'dir. Kıyı okunun çökel kaynağı batısında bulunan Hacıömer Deltası'dır.

Kıyı kordonu nasıl oluşur?

Kıyı Oku Dalga ve akıntıların kıyıdan taşıdıkları maddeleri küçük koylarda biriktirmesi ile oluşan, bir ucu karaya bağlı ve deniz doğru ok şeklinde uzanan yığıntılardır. Kıyı kordonu bir koyun önünü kapatacak şekilde gelişirse kıyı kordonu gerisinde lagün oluşur.

Kıyı oku aşındırma mı biriktirme mi?

1- Kıyı Oku Dalgaların taşıdığı malzemeleri deniz içinde veya kıyıya paralel bir şekilde biriktirmesiyle kıyı oku oluşur.

Kıyı setleri neden oluşur?

Alt akıntılar ve rip akıntıları kıyıya vurduktan sonra geri çekilirken ince kumları açığa doğru çekerler. Kıyı akıntıları kıyı çizgisinin düz olduğu alanlarda sahildeki ince malzemeyi taşıyarak kıyı oku, kıyı setti devamında tombolo, lagün gibi şekillerin oluşmasına neden olur.

Boyuna kıyı Türkiyede görülür mü?

BOYUNA KIYI TİPİ - Düzlük alan azdır. - Kuş uçuşu uzaklık fazladır. - Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında görülür.

Türkiye'de dalga biriktirme şekilleri nerelerde görülür?

Yüksek kıyılarda dalgalar kıyıların alt kısımlarını aşındırır ve oyuklar oluşturur. Bu oyuklar büyüdüğü zaman tavanları çöker ve denize dik kıyılar meydana gelir. Akdeniz Teke ve Taşeli yöreleri ile Karadeniz'de İnebolu – Cide, Hopa – Sarp ve Şile'de falezler oluşmuştur.

Falez nedir nasıl oluşur?

Falez, kayaların aşınması ile oluşan yüksek eğimli (genelde >40°, dik hatta negatif eğimli) kıyıdır. ... Falezler tabanlarında dalga erozyonu, su üstünde de yamaç erozyonu süreçleri kontrolünde sürekli olarak gerileyen niteliktedir. Dünya kıyıları 3/4 oranında falezli kıyılardan oluşmaktadır.

Coğrafya kumsal nedir?

Kıyılarda dalga ve akıntıların taşıdıkları maddeleri biriktirmesi ile oluşan alanlara kumsal denir. Girintili-çıkıntılı bir kıyıda dalgalar, denize çıkıntı yapan dik burunlarda aşındırma, buradan kopardıkları maddeleri koy içlerine taşıyarak kumsalların oluşmasını sağlar.

Falez aşınım mı birikim mi?

Bunlardan aşındırma şekillerini falezler (yalıyarlar), dalga aşındırma düzlükleri (abrazyon platformları) ve asılı vadiler, biriktirme şekillerini ise, birikim düzlükleri (birikim platformları), plajlar, ön kıyı setleri, arka kıyı setleri, kıyı okları, kıyı kordonları, tombololar, deltalar, resifler ve kıyı kumulları ...

Kıyı tiplerinin oluşumunda etkili olan faktörler nelerdir?

Farklı kıyı tiplerinin oluşmasında etkili olan başlıca etmenler deniz seviyesinin değişmesi, yer kabuğundaki çökmeler, yeryüzü şekilleri, akarsular, buzullar, dalgalar, akıntılar ve gelgittir.

Türkiye'de hangi kıyı tipleri görülür?

- Akarsu vadilerinin epirojenez sonucu çökmesiyle dolar ve Ria tipi kıyı oluşur. - Türkiye'de Güneybatı Ege kıyıları, İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile Haliç, ria tipi kıyılara örnek verilebilir. - Denize paralel uzanan kıyıların sular altında kalmasıyla oluşan adalı kıyıdır.

Haliç kıyı tipi nerelerde görülür?

6. HALİÇ (ESTUAR) TİPİ KIYILAR: Gel-git olayının etkisiyle akarsu ağızlarında oluşan kıyılardır. Kuzeybatı Avrupa kıyılarındaki önemli limanlar buna örnektir.

Falez oluşumunda neyin doğrudan etkisi vardır?

Falez, kayaların aşınması ile oluşan yüksek eğimli (genelde >40°, dik hatta negatif eğimli) kıyıdır. ... Falezlerin oluşumu ve tipleri büyük oranda kıyıda yüzlek veren jeolojik formasyonların (yapı ve litoloji) özelliklerine bağlıdır. Bu özellikler kayaların günlenmeye ve erozyona direnciyle ilişkilidir.

Kumsal nerede görülür?

Türkiye'de Mutlaka Görülmesi Gereken Plajlar: Doğa Harikası Turkuaz Sahiller
  • Kaputaş Plajı – Kalkan, Antalya.
  • İztuzu Plajı – Dalyan, Muğla.
  • Ovabükü – Datça, Muğla.
  • Kelebekler Vadisi – Fethiye, Muğla.
  • Ölüdeniz – Fethiye, Muğla.
  • Ilıca Plajı – Çeşme, İzmir.
  • Sarımsaklı Plajı – Ayvalık, Balıkesir.
  • Patara Plajı – Kaş, Antalya.
Daha fazla öğe...