Sokratik tartışma yöntemi nedir?

İçindekiler:

  1. Sokratik tartışma yöntemi nedir?
  2. Sokratik sorgulama nasıl yapılır?
  3. Sokratik tartışma yöntemi hangi felsefe akımında kullanılır?
  4. Sokratik soru Sorma ne demek?
  5. Sokratik yöntemin diğer adı nedir?
  6. Sokrat semineri nasıl uygulanır?
  7. Maiotik yöntem nedir felsefe?
  8. Sokratik diyalog ne demek?
  9. Sokrates'in öğretmen olarak geliştirdiği iki metot nedir?
  10. Bulduru yöntemi nedir?
  11. Sokratik yöntemin aşamaları nelerdir?
  12. Sokrates Semineri nedir?
  13. Maiotik yöntem nedir?

Sokratik tartışma yöntemi nedir?

Sokrates'in adıyla anılan Sokratik yöntem, öğrencilere soru üzerine soru sorarak öğretme yöntemi olarak özetlenebilir. Sokrates bu yöntemle öğrencilerin düşüncelerindeki çelişkileri açığa çıkarmaya çalışır ve daha sonra onları sağlam ve makul sonuçlara yönlendirirdi.

Sokratik sorgulama nasıl yapılır?

Sokratik Sorgulamayı Kullanmaya Yönelik İpuçları: Konuşmaya anlam ve yön veren anlamlı sorular planlayın. Bekleme zamanı kullanın: öğrencilere cevap vermeleri için en az otuz saniye verin. • Öğrencilerin cevapları üzerinde iz sürün. Araştırmaya yönelten sorular sorun.

Sokratik tartışma yöntemi hangi felsefe akımında kullanılır?

Eski Yunan felsefecisi Sokrates'in ortaya koyduğu ve yaydığı bu yöntem, eğitimde şöyle bir anlam taşıyor: Öğretmenin yöneteceği bir tartışma, akıl yürütmenin ya da sağlam bir sonuca varmanın tutarlılığı üzerinde, öğrencinin kafasında kuşku uyandırır.

Sokratik soru Sorma ne demek?

Sokratik yöntem, antik dönem Yunan filozofu Sokrates'in felsefi düşünüşü ve bilgiyi soru sorarak öğretme yöntemidir. Sokrates'in öğrencilerine bilgileri sorular sorarak öğretmesi Sokratik dialog adıyla bilinir.

Sokratik yöntemin diğer adı nedir?

Günümüz eğitim sisteminde Sokratik yöntem, buldurma yöntemi olarak uygulanmaktadır. Modern anlamda soru cevap yöntemi (katehetik yöntem ya da ilmihal yöntemi) ile başlayan süreç bir anlamda tümevarım yöntemidir. Soru cevap yöntemini (bilginin edinilmesi için hazırlık aşamasını) buldurma süreci izler.

Sokrat semineri nasıl uygulanır?

Sokrat semineri üst düzey bir metnin tartışılmasına dayanan bir tekniktir. Öğrencilerden, bu metinde geçen düşünceleri bulmaları istenir. Bu süreci, konu hakkında bilgi sahibi olan bir lider (çoğunlukla öğretmen) yönetir. Lider, öğrencilere ipuçları vererek, onları destekleyerek süreci yönetir.

Maiotik yöntem nedir felsefe?

sokrates'in kullandığı ironi yonteminde * yeniden doğurma anlamına gelen bolum. burada kişinin kendine ait fikri yeniden ortaya koyarak, onun aslında doğru şeyi bildiğininin anlatıldığı evre... zihinde şekil almamış düşünceyi socrates tarzı sorguyla ortaya çıkarma yöntemidir. her öğreti maiotik ilerlemez. ...

Sokratik diyalog ne demek?

"' Sokratik diyalog ' veya ' Platonik diyalog ' genellikle Sokrates'in konuyla ilgili bilgisiz olduğunu iddia etmesiyle başlar. Diğer karakterlere sorular sorar, sonuç olarak konuyu daha iyi anlar. Diyaloglar genellikle anahtar kişinin adını alır.

Sokrates'in öğretmen olarak geliştirdiği iki metot nedir?

Bu doğuştan olan bilgiyi ortaya çıkarabilmek için özel bir çalışma gerekir ki, bu Sokrates'in yöntemini oluşturur. Onun yöntemi iki bölümden meydana gelmektedir. 1- İronie (alay) 2- Maieutique (doğurtma).

Bulduru yöntemi nedir?

Buldurma yöntemi, öğretme yaklaşımlarından "buluş (keşfetme) yoluyla öğretme yaklaşımı" içerisinde bir yöntemdir. Buldurma yöntemi; "Önceden düzenlenmiş bir dizi (takım) sorularla öğrencilerin bildiklerinden hareket ederek ona yeni bilgiler öğretme temeline dayanan bir öğretim yöntemidir."

Sokratik yöntemin aşamaları nelerdir?

İlk aşamada karşıdaki kişiye sorular sorularak onun neyi bilip neyi bilmediği araştırılır. İkinci aşama ironi (ironie) yani alaydır. Son olarak ise fikir doğurtulmaya (maieutique) başlanır. Günümüz eğitim sisteminde Sokratik yöntem, buldurma yöntemi olarak uygulanmaktadır.

Sokrates Semineri nedir?

Sokrat semineri üst düzey bir metnin tartışılmasına dayanan bir tekniktir. Öğrencilerden, bu metinde geçen düşünceleri bulmaları istenir. Bu süreci, konu hakkında bilgi sahibi olan bir lider (çoğunlukla öğretmen) yönetir. Lider, öğrencilere ipuçları vererek, onları destekleyerek süreci yönetir.

Maiotik yöntem nedir?

sokrates'in kullandığı ironi yonteminde * yeniden doğurma anlamına gelen bolum. burada kişinin kendine ait fikri yeniden ortaya koyarak, onun aslında doğru şeyi bildiğininin anlatıldığı evre... socrates'in ironi ile birlikte kullandigi bir yontem olarak karsimiza cikar.