Araba için verilen kapora geri alınır mı?

İçindekiler:

  1. Araba için verilen kapora geri alınır mı?
  2. Cayma bedeli haram mı?
  3. Kapora süresi ne kadar?
  4. Kapora ödenmezse ne olur?
  5. Emlakçıya verilen komisyon geri alınır mi?

Araba için verilen kapora geri alınır mı?

Aracın toplam bedelinin bir kısmı yasal olarak kapora adı altında alınabilmektedir. Alıcı kaporayı yatırdıktan sonra aracı almaktan vazgeçerse ödenen bu tutar satıcının yaklaşımına göre iade edilir veya satıcının olur. Eğer satıcı aracı satmaktan vazgeçerse alıcı, kapora olarak ödediği parayı geri alır.

Cayma bedeli haram mı?

Kanaatimizce cayma bedeline İslam hukuku ilkeleri bağlamında bakıldığında kişinin akdi fesh etmesi karşılığında iki kat para ödemeye mahkûm edilmesi caiz değildir.

Kapora süresi ne kadar?

Kapora sözleşmesi için verilen herhangi bir zaman süresi yoktur.

Kapora ödenmezse ne olur?

Böylelikle diğer alıcılar ortadan kalktığı gibi satım amacıyla kapora verildiği halde malı almayan alıcı nedeniyle bir zararı meydana gelebilir.Sonuç olarak eğer bir kapora sözleşmesinde belirtildiği takdirde alıcı kapora bedelinin geri alabilirken,aksi belirtilmedikçe ve böyle bir sözleşme yapılmadıkça alıcı taraf ...

Emlakçıya verilen komisyon geri alınır mi?

Gayrimenkul Tellallığı Sözleşmesi kapsamında komisyon ödenmesi zorunluluğu doğar. ... Satın alınacak ya da kiralanacak olan konutun oturuma engel bir durumunun bulunduğunun tespit edilmesi gibi durumlarda komisyon ödemesi yapılmaz, ödendiyse iade alınır.