Basketbolda saha ölçüleri nedir?

İçindekiler:

  1. Basketbolda saha ölçüleri nedir?
  2. Basketbol çizgileri kaç cm?
  3. Basketbolda çizgiler oyuna dahil mi?
  4. Basketbol oyun sahası hangi bölümlere ayrılır?
  5. Basketbolda sayılar nasıl belirlenir?

Basketbolda saha ölçüleri nedir?

FIBA standartlarında basketbol sahası ölçülerinin 28 m x 15 m olması gerekir. Tribünler ve saha dışı diğer unsurlar, saha çizgilerinden en az iki metre uzaklıkta olmalıdır. Çünkü özellikle basketbolcuların pota altı mücadelelerinde, oyuncular ya da top saha dışına çıkabilir.

Basketbol çizgileri kaç cm?

Oyun alanı ölçüleri NBA'de 94 feet (28,65m) uzun kenar ve 50 feet (15,24m) kısa kenar olarak belirlenmiştir. Avrupa basketbolunda ve uluslararası basketbolda üçlük çizgisi karşıdan 6,75m ve köşelerden ise 6,6m uzaklıkta olacak şekilde.

Basketbolda çizgiler oyuna dahil mi?

Bu çizgiler oyun sahasının parçası değildir. Takım sırasında oturan görevliler dahil, herhangi bir engel, oyun sahasından minimum 2 m uzaklıkta olacaktır. Orta çizgi, kenar çizgilerin orta noktasından, dip çizgilere paralel çizilecektir.

Basketbol oyun sahası hangi bölümlere ayrılır?

Oyun alanı bir orta çizgiyle ikiye ayrılır. Bu çizginin tam ortasında, orta yuvarlak denen bir daire çizilidir. Basketbol alanının karşılıklı olarak kısa kenar çizgilerinde birer pota bulunur. Pota, kenar çizgisinden 1,2 metre içeridedir ve 1,8 m x 1,2 m boyutlarında bir sac levhadır .

Basketbolda sayılar nasıl belirlenir?

Basketbolda 2 sayılık ve 3 sayılık iki farklı atış değeri bulunuyor. Potanın 6,75 m uzağından ya da daha uzun mesafeden atılan isabetli atışlar 3 sayı olarak değerlendirilirken daha yakın mesafeden kaydedilen sayılar ise 2 puan değerinde kabul ediliyor.