Gilbert ne demek?

İçindekiler:

  1. Gilbert ne demek?
  2. Gilbert sendromu ne demektir?
  3. Total bilirubin yüksekliği nedir?
  4. Dubin Johnson sendromu ne demek?

Gilbert ne demek?

Gilbert hastalığı veya sendromu; karaciğerin temel görevlerinden olan, vücutta ortaya çıkan bazı maddelerin işlenerek uzaklaştırılması mekanizmasındaki bozukluklar nedeniyle birikmesi durumudur. Burada söz konusu olan ve gereğinden fazla birikmesi istenmeyen madde “bilirubin”dir.

Gilbert sendromu ne demektir?

Gilbert sendromu, kanda biriken bilirubin denilen bir maddenin normal seviyelerinden biraz daha yüksek olması nedeniyle oluşan zararsız bir karaciğer rahatsızlığıdır. Kan hücreleri parçalanınca oksijen taşıyan hemoglobin molekülü karaciğerde parçalanarak bilirübine dönüşür ve safra ile atılır.

Total bilirubin yüksekliği nedir?

Total bilirubin değerinin 1.2 mg/dL ve üzeri olması bilirubin yüksekliği olarak adlandırılır. Bu durum aynı zamanda hiperbilirubinemi olarak da tanımlanır. Bilirubin yüksekliği altta yatan ciddi bir problemi işaret edebileceğinden sorun dikkatle araştırılmalıdır.

Dubin Johnson sendromu ne demek?

ÖZET Dubin-Johnson sendromu (DJS) hafif derecede kronik konjuge hiperbilirübinemi ile karakterize nadir görülen bir hastalıktır. Bu konjenital sendromda, konjuge anyonların safra kanalikülüne itrahında bozukluk vardır. Safra asitlerinin atılımı genellikle normaldir.