Uzun etkili insülin nasıl kullanılır?

İçindekiler:

  1. Uzun etkili insülin nasıl kullanılır?
  2. Uzun etkili insülin ne zaman kullanılır?
  3. İnsülin ne kadar sürede etki eder?
  4. Kaç çeşit insülin var?
  5. Tarihi geçmiş insülin kullanılırsa ne olur?
  6. İnsülin çeşitleri nelerdir?
  7. Son kullanma tarihi geçmiş insülin kullanılır mı?
  8. İnsülin iğnesinin yan etkileri nelerdir?
  9. Glarjin etki süresi ne kadardır?

Uzun etkili insülin nasıl kullanılır?

Orta etkili ve uzun etkili insülinler öğünle doğrudan ilişkili değildir. Fakat yine de, NPH insülinin yemeklerden 30-45 dk önce yapılması tercih edilebilir. Diyabetlinin düzenli ana ve ara öğün alması ve hipoglisemiden korunması önemlidir. Uzun etkili insülinler günün herhangi bir saatinde yapılabilir.

Uzun etkili insülin ne zaman kullanılır?

UZUN ETKİLİ İNSÜLİNLER LANTUS , LEVEMİR : 24 SAAT ETKİLİDİR. ULTRA UZUN ETKİLİ İNSÜLİN TRESİBA : 40 SAAT ETKİLİDİR. KISA ETKİLİ (KRİSTALİZE) İNSÜLİNLER ACTRAPİD - HUMULİN R YEMEKTEN 30 DAKİKA ÖNCE YAPILIR.

İnsülin ne kadar sürede etki eder?

Kısa tesirli insülinler , iğne ile cilt altına enjekte edildikten 30 dakika sonra kan şekerini düşürmeye başlar ve etkileri 6 saat civarında surer. Kısa tesirli insulin yapıldıktan 15-30 dakika sonra yemek yenir.

Kaç çeşit insülin var?

İki çeşit insan insülini vardır. Domuz insülinin insan insülinine benzeyecek şekilde değişime uğratılmasıyla elde edilen yarı sentetik insülinler ve insan vücudunun yaptığı insülinin yapısı ile aynı olacak şekilde genetik mühendislik teknikleri ile üretilen rekombinant (biyosentetik)insülinler.

Tarihi geçmiş insülin kullanılırsa ne olur?

Bozulmuş insülinin içinde tortular oluşur. Bozuk insülin, şekerin yükselmesine sebep olur. Şekerini takip etmeyen hastalarda, özellikle tip 1 diyabetlilerde bu yükselme şeker komasına kadar ilerleyebilir. İnsülinin bayat olması zehirlenme gibi bir risk getirmez."

İnsülin çeşitleri nelerdir?

İnsülin çeşitleri ve marka isimleri
  1. Hızlı etkili insülinler (Lispro, insülin aspart) Humalog, Novorapid.
  2. Kısa etkili insülinler (kristalize insülin) Humulin R, Actrapid.
  3. Orta etkili insülinler (NPH insülin) Humulin N, İnsulatard.
  4. Uzun etkili insülinler (Glargin, Detemir) Lantus, levemir.
  5. Karışım insülinler.

Son kullanma tarihi geçmiş insülin kullanılır mı?

Bozulmuş insülinin içinde tortular oluşur. Bozuk insülin, şekerin yükselmesine sebep olur. Şekerini takip etmeyen hastalarda, özellikle tip 1 diyabetlilerde bu yükselme şeker komasına kadar ilerleyebilir. İnsülinin bayat olması zehirlenme gibi bir risk getirmez."

İnsülin iğnesinin yan etkileri nelerdir?

İnsülin tedavisi ile hipoglisemi, enjeksiyon bölgelerindeki cilt altı yağ dokusunda lokal şişlik, insülin ödemi, insüline karşı antikor gelişmesi, insülin alerjisi, insülin direnci gibi komplikasyonlar görülebiliyor.

Glarjin etki süresi ne kadardır?

İnsülin glarjin ve detemir yaklaşık olarak 24 saat etkili ve belirgin piki olmayan bazal insülin analoglarıdır. Bu özellikleri ile hem Tip 1 hem de Tip 2 DM hastalarında NPH'a göre avantajları bulunmaktadır.