Layiha nedir ne demek?

İçindekiler:

  1. Layiha nedir ne demek?
  2. En önemli Layiha örnekleri kimler tarafından hazırlanmıştır?
  3. Layiha raporu nedir?
  4. Buhran dönemi neyi ifade eder?
  5. Osmanlı Devletinin ilk Vakanüvisti kim?

Layiha nedir ne demek?

Arapça asıllı bir kelime olan lâiha “düşünülen bir şeyin yazı haline getirilmesi” anlamına gelir. Osmanlılar lâyihayı rapor ve taslak olmak üzere iki ayrı belge türü için kullanmışlardır. Rapor mahiyetindeki lâyihalar kendi içlerinde de birkaç gruba ayrılır. ... Osmanlı tarihinde bu tür birçok lâyiha hazırlanmıştır.

En önemli Layiha örnekleri kimler tarafından hazırlanmıştır?

Bunlardan en ünlüleri Faik Paşa, Abdullah Birri Efendi, Tatarcık Abdullah Efendi, Sadullah Enveri ve Koca Yusuf Paşa tarafından yazılmış olanlarıdır.

Layiha raporu nedir?

Layiha, Osmanlı Devleti bürokrasisinde taslak veya rapor türü belgelere verilen addır. ... Sorunların temeline inmek amacıyla Koçi Bey, Kâtip Çelebi, Ayni Ali Efendi ve diğer devlet adamlarına raporlar (risale-layiha) hazırlatıldı.

Buhran dönemi neyi ifade eder?

Büyük Buhran, 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı veya pek bilinmeyen ismiyle Büyük Depresyon, 1929'da başlayan (etkilerini ancak 1930 yılının sonlarında tam anlamıyla hissettiren) ve 1930'lu yıllar boyunca devam eden ekonomik buhrana verilen isimdir. ... Büyük Buhran farklı ülkelerde farklı tarihlerde sona ermiştir.

Osmanlı Devletinin ilk Vakanüvisti kim?

Kanuni Sultan Süleyman döneminde resmi bir kurum halini almıştır. Divan-ı Hümayun'a bağlı ilk resmi vakanüvis Halepli Mustafa Naima, sonuncusu ise Abdurrahman Şeref olup Osmanlı'nın yetiştirdiği en büyük vakanüvis Ahmet Cevdet Paşa olarak kabul edilir.