Trakya adı nereden gelmektedir?

İçindekiler:

  1. Trakya adı nereden gelmektedir?
  2. Trakya hangi ülkeye ait?
  3. Trakya ne zaman fethedildi?
  4. Trakya bir bölge midir?
  5. 1913 Trakya sınırı neresi?
  6. Trakya hangi bolge?
  7. Gümülcine ne zaman fethedildi?
  8. Teselya ne zaman fethedildi?
  9. Dogu Trakya hangi antlaşma ile elde edildi?
  10. Trakya'nın batısı neresi?
  11. Trakya sınırı neresidir?
  12. istanbul antlaşması Trakya sınırı nereden geçer?
  13. Dogu Trakya neresi oluyor?

Trakya adı nereden gelmektedir?

Trakya kelimesi Eski Yunanca trachea kelimesinden türemiştir ve "gırtlak, soluk borusu" anlamına gelmektedir. Bir başka deyişle Trakya, "Boğazlar Ülkesi"dir. Trakya kelimesi Eski Yunanca trachea kelimesinden türemiştir ve "gırtlak, soluk borusu" anlamına gelmektedir. Bir başka deyişle Trakya, "Boğazlar Ülkesi"dir.

Trakya hangi ülkeye ait?

Türkiye'nin en batısında ve Avrupa Birliği ülkelerinden, Bulgaristan ve Yunanistan sınırında yer alan TR21 Trakya Bölgesi; Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinden oluşmaktadır.

Trakya ne zaman fethedildi?

Daima ilerleyen ve ilk önce bir uç beyliği olarak kurulan Osmanlı Devleti, I. Murat'tan itibaren düzenli ordularla ve Lâla Şahin Paşa, Evranos Bey, Hayreddin Paşa gibi değerli kumandanlar sayesinde, Ferecik'ten başlayarak, Gümülcine, İskeçe, Drama, Kavala, Serez ve Karaferya kasabalarını da eline geçirerek Batı ...

Trakya bir bölge midir?

Trakya güney Avrupa'da yer alan güney Bulgaristan, kuzeydoğu Yunanistan ve Türkiye'nin Avrupa yakasını içeren tarihi çok zengin bir bölgedir. ... Trakya bölgesi Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini tamamıyla İstanbul'un ve Çanakkale'nin çok az bir bölümünü içine alır.

1913 Trakya sınırı neresi?

Doğu Trakya, bugünkü Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki arazisini teşkil eder. Bunun dışındaki kısım ise Batı Trakya olup 1913'te kurulan Batı Trakya Hükûmet-i Müstakillesi sınırları esas alındığında bir kısmı Yunanistan'ın, diğer bir kısmı da Bulgaristan'ın sınırları içinde bulunmaktadır.

Trakya hangi bolge?

Trakya (Yunanca: Θράκη Thraki, Bulgarca: Тракия Trakiya), Güneydoğu Avrupa'da yer alan güney Bulgaristan, kuzeydoğu Yunanistan ve Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarını içeren, tarihi çok zengin bir bölgedir.

Gümülcine ne zaman fethedildi?

Gümülcine 1361 yılında Osmanlı topraklarına katılmış, 1913 yılında Bükreş Antlaşması ile Bulgaristan'a bırakılmış, 1920 yılında imzalanan San Remo Antlaşması sonucunda ise tüm Batı Trakya ile birlikte Yunanistan'a dahil edilmiştir.

Teselya ne zaman fethedildi?

Tesalyalı Grek kabilelerinin yerleşiminden sonra milâttan önce XII. yüzyılda burası antik Yunan mitolojisinde geçecek derecede önem kazandı. Milâttan önce 352'de Makedonya Kralı II. Filip Tesalya'yı ele geçirdi.

Dogu Trakya hangi antlaşma ile elde edildi?

Mudanya Mütarekesi, 11 Ekim sabah saat 06.00'da Türkiye ile 3 İtilaf Devleti İngiltere, Fransa ve İtalya arasında imzalandı. Mütareke, imzalandıktan 3 gün sonra yürürlüğe girdi. Antlaşmayla Ankara Hükümeti istediğini elde ederek ve tek kurşun atmadan İstanbul, Boğazlar ve Doğu Trakya'yı işgalden kurtardı.

Trakya'nın batısı neresi?

1923 Lozan Antlaşması'yla sınırları çizilen Batı Trakya ise bugün tamamen Yunanistan'ın idaresinde olan bölgedir. Günümüzde Batı Trakya doğudan Meriç nehriyle Türkiye'den, batıdan Mesta Karasu nehriyle Makedonya'dan, kuzeyden Rodop dağları ile Bulgaristan'dan ayrılmış olup güneyden de Ege deniziyle çevrilidir.

Trakya sınırı neresidir?

Trakya güney Avrupa'da yer alan güney Bulgaristan, kuzeydoğu Yunanistan ve Türkiye'nin Avrupa yakasını içeren tarihi çok zengin bir bölgedir. Türkiye sınırları içindeki yüzölçümü 133,080 km² olan bu bölgenin üç deniz ile sınırı vardir; Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi.

istanbul antlaşması Trakya sınırı nereden geçer?

İstanbul Antlaşması (1913) tarihinde Osmanlı Devleti ve Bulgaristan arasında II. Balkan Savaşı sonunda yapılmış bir antlaşmadır. Bu antlaşmanın bazı şartları şunlardır: Edirne, Dimetoka, Kırklareli Osmanlılarda kalacak. Kavala ve Dedeağaç Bulgaristan`a bırakılacak.

Dogu Trakya neresi oluyor?

doğu trakya
  • tekirdağ, edirne, kırklareli illerinin tamamı ile istanbul ve çanakkale illerinin avrupa kıtasında kalan kesimleri ile gökçeada ilçesinin bulunduğu coğrafi mekan. ...
  • edirne ilinin karaagac bolgesi bati trakya'ya aittir. ...
  • (bkz: kuzey kürdistan) ...
  • (bkz: batı trakya) ...
  • (bkz: batı trakya türk cumhuriyeti)
Daha fazla öğe...