Kadı Burhanettin hangi yy?

İçindekiler:

  1. Kadı Burhanettin hangi yy?
  2. Kadı Burhaneddin mahlası nedir?
  3. Kadı Burhaneddin hangi nazım şekli?
  4. Kadi Burhaneddin Divanini kim yayinladi?
  5. Kadı Burhanettin hangi dönem şairi?
  6. Kadı Burhaneddin Divanı kim yayınladı?
  7. Baki ne ile ünlüdür?

Kadı Burhanettin hangi yy?

Hayatı Asıl ismi Burhaneddin Ahmed'dir. 1345 (hicri 755) yılında Kayseri'de dünyaya gelmiştir. XIII. yüzyıl başlarında Harezm'den Anadolu'ya göç edip önce Kastamonu'ya, sonra Kayseri'ye yerleşen Oğuzlar'ın Salur boyuna mensup bir aileden gelmektedir.

Kadı Burhaneddin mahlası nedir?

Kadı Burhanettin'in asıl adı Ahmet olup, babası Kayseri kadısı Şemsettin Mehmet'tir. 1365 yılında kadı olan Burhanettin Ahmet, sülalenin Kayseri'de kadılık yapan en son ferdidir.

Kadı Burhaneddin hangi nazım şekli?

Edebî Kişiliği Kadı Burhaneddin, gazelleri ve tuyuğları ile ün kazanmıştır. Tuyuğ nazım şeklini dîvan edebiyatına kazandırmıştır. Gazellerinin gayet içten ve âşıkane olduğu görülür. Aşk şiirlerinin yanı sıra din ve tasavvuf ile ilgili şiirleri de vardır.

Kadi Burhaneddin Divanini kim yayinladi?

Kadı Burhaneddin'in Divan'ı 1943 yılında TDK tarafından yayımlandı. Şiirlerinde tasavvuf ile birlikte hırslı ve maceracı ruhunun yansımaları da görülür.

Kadı Burhanettin hangi dönem şairi?

Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye) XIV. asrın ikinci yarısında Anadolu'da yaşayan Kadı Burhâneddîn kadılık, vezirlik ve hükümdarlık yapmış âlim ve şair bir devlet adamıdır. Diğer bir ifadeyle seyf ve kalem sahibi bir kişidir. 745/1345 tarihinde doğan Kadı Burhâneddîn'in asıl adı Ahmed'dir.

Kadı Burhaneddin Divanı kim yayınladı?

Bu divan 608 sayfa olup içerisinde 1313 gazel, 3 beyit, 20 rubai ve 116 tuyuğ bulunmaktadır. Kadı Burhaneddin'in Divan'ı 1943 yılında TDK tarafından yayımlandı.

Baki ne ile ünlüdür?

Hicviyeleri ile ünlüdür. Özel yaşamındaki özgürlüğüne ve sınırsızlığına rağmen kadılık görevlerinde adalete düşkünlüğü ile dikkat çekti. Mesnevi yazmadı. Başarılı kasideleri de olmasına rağmen gazel şairi olarak tanınır.