Yetkisizlik kararı nasıl verilir?

İçindekiler:

  1. Yetkisizlik kararı nasıl verilir?
  2. Savcılık yetkisizlik kararı nedir?
  3. Yetkisizlik kararı sonrası ne yapılır?
  4. Görevsizlik ve yetkisizlik kararı ne demek?
  5. Yetkisizlik kararı verilince ne olur?
  6. Savcı soruşturması ne demek?
  7. Yetkisizlik kararı ne zamana kadar verilir?
  8. Yetkisizlik kararı resen verilir mi?
  9. Görevsizlik Yetkisizlik ve hakimin reddine ilişkin talepler ne zamana kadar yapılmalıdır?
  10. Dosya durumu yetkisizlik ne demek?
  11. Yetkisizlik kararı kesinleşmeden hacizler kalkar mı?
  12. Madde bakımından yetki ne demek?
  13. Mahkemenin yetkisizlik kararına itiraz edilebilir mi?
  14. Yer bakımından yetkisizlik iddiası ne zaman yapılır?

Yetkisizlik kararı nasıl verilir?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 20'nci maddesi, görevsizlik veya yetkisizlik kararı veren mahkemenin, dava dilekçesini ve dosyasını görevli veya yetkili mahkemeye göndereceğini düzenlemektedir. Ancak görevsizlik veya yetkisizlik kararı veren mahkeme bu işlemi resen yapmayacak, tarafların talebi üzere gerçekleştirecektir.

Savcılık yetkisizlik kararı nedir?

Yetkisizlik kararı ile gelen bir soruşturmada Cumhuriyet savcısı, kendisinin de yetkisiz olduğu kanaatine varırsa yetkisizlik kararı verir ve yetkili savcılığın belirlenmesi için soruşturma dosyasını, yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesine en yakın ağır ceza mahkemesine gönderir.

Yetkisizlik kararı sonrası ne yapılır?

Görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi üzerine davacının karşı tarafa görevli veya yetkili mahkemede tebligat yaptırması zorunludur. Her iki hâlde kararın kesinleşmesi tarihinden itibaren on gün içinde yeniden dilekçe verilmesi veya yeniden çağrı kâğıdı tebliğ ettirilmesi gerekir.

Görevsizlik ve yetkisizlik kararı ne demek?

Mahkemenin göreve ilişkin yaptığı inceleme sonucunda görevsiz olduğu sonucuna ulaşması durumunda verdiği karara görevsizlik kararı denir. Mahkeme verdiği bu kararında hangi mahkemenin görevli olduğunu bildirmelidir. Ayrıca dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesine karar verir.

Yetkisizlik kararı verilince ne olur?

Hukuk Muhakemeleri Kanununun (HMK) 20. maddesine göre görevsizlik veya yetkisizlik kararı veren mahkeme bu kararında dava dosyasının görevli veya yetkili mahkemeye gönderilmesine karar vermekle yetinir. Dava dosyasını kendiliğinden (re'sen) görevli veya yetkili mahkemeye gönderemez.

Savcı soruşturması ne demek?

Ceza muhakemesi hukukunda soruşturma, şikayet, ihbar veya başka bir şekilde bir suçun işlendiği izlenimini veren bir durumu öğrenen cumhuriyet savcısının yaptığı araştırma işlemlerinin tamamıdır. ... Cumhuriyet savcısı soruşturma aşamasını yürüten temel adli makamdır.

Yetkisizlik kararı ne zamana kadar verilir?

(2) Yetkisizlik iddiasına ilişkin karar, ilk derece mahkemelerinde sanığın sorgusundan önce, bölge adliye mahkemelerinde duruşmasız işlerde incelemenin hemen başlangıcında, duruşmalı işlerde inceleme raporu okunmadan önce verilir.

Yetkisizlik kararı resen verilir mi?

Anayasa Mahkemesine göre, kamu düzenine ilişkin olan görevsizlik veya kanunda uyuşmazlığın sadece o yer mahkemelerinde görüleceğinin belirtildiği kesin yetki kurallarının varlığı halinde, görevsizlik veya yetkisizlik kararları davanın her aşamasında mahkemece resen ya da taraflardan birinin itirazı üzerine ...

Görevsizlik Yetkisizlik ve hakimin reddine ilişkin talepler ne zamana kadar yapılmalıdır?

I — Görevli mahkemeye başvurma süresi on gündür (HUMK m. 193 £. III). Bu on günlük süre, hak düşürücü bir süre olup, mahkeme tarafından re'sen nazara alınması gerekir (36).

Dosya durumu yetkisizlik ne demek?

Anılan madde hükümleri uyarınca yetkisizlik kararı veren mahkeme, yetkisizlik kararında “dava dosyasının talep hâlinde yetkili mahkemeye gönderilmesine” karar vermekle yetinir. Dava dosyasını kendiliğinden yetkili mahkemeye gönderemez. ... Aksi hâlde dava açılmamış sayılır.

Yetkisizlik kararı kesinleşmeden hacizler kalkar mı?

Yetkisiz mahkemeden alınan ihtiyati haciz kararı, o yer icra müdürlüğünü yetkili kılmayacaktır. ... İİK 264/son 'Borçlu müddeti içinde ödeme emrine itiraz etmez veya itirazı icra mahkemesince kesin olarak kaldırılır veya mahkemece iptal edilirse, ihtiyati haciz kendiliğinden icrai hacze inkılabeder.

Madde bakımından yetki ne demek?

Madde bakımından yetki, suçun niteliğine ve ağırlığına göre yetkili mahkemenin belirlenmesidir. ... Kanunların ayrıca görevli kıldığı hâller saklı kalmak üzere, sulh ceza hakimliği ve ağır ceza mahkemelerinin görevleri dışında kalan dava ve işlere asliye ceza mahkemelerince bakılır (5235 sayılı K. m. 11).

Mahkemenin yetkisizlik kararına itiraz edilebilir mi?

İtiraz konusu kuralın da yer aldığı 6100 sayılı Kanun'un 20. maddesinin (1) numaralı fıkrasında, görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi hâlinde, taraflardan birinin, bu karar verildiği anda kesin ise bu tarihten, süresi içinde kanun yoluna başvurulmayarak kesinleşmiş ise kararın kesinleştiği tarihten; kanun ...

Yer bakımından yetkisizlik iddiası ne zaman yapılır?

(2) Yetkisizlik iddiasına ilişkin karar, ilk derece mahkemelerinde sanığın sorgusundan önce, bölge adliye mahkemelerinde duruşmasız işlerde incelemenin hemen başlangıcında, duruşmalı işlerde inceleme raporu okunmadan önce verilir.