Kısmi süreli çalışma yazılı olmak zorunda mı?

İçindekiler:

  1. Kısmi süreli çalışma yazılı olmak zorunda mı?
  2. Kısmi süreli çalışma süresini belirleyen düzenleme nedir?
  3. Işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışma dikkate alındığında oran olarak en fazla ne kadar sürede kısmi çalışma söz konusu olabilir?
  4. Kısmi süreli iş sözleşmesi ne demektir?

Kısmi süreli çalışma yazılı olmak zorunda mı?

İş kanunun 14. Maddesinde işçiye ihtiyaç duyulması halinde işe görme ediminin yerine getireceğine dair yapılan kısmi süreli iş sözleşmesidir. Bu sözleşmesi yazılı olarak yapılmalıdır.

Kısmi süreli çalışma süresini belirleyen düzenleme nedir?

Bir çalışmanın kısmi süreli çalışma olarak kabul edilebilmesi için, haftalık çalışma süresinin en fazla normal haftalık çalışma süresinin 2/3'ü (30 saat) olması esastır. İşçi, haftalık çalışma süresi 30 saati aşmamak kaydıyla haftanın 6 günü çalıştırılabilir.

Işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışma dikkate alındığında oran olarak en fazla ne kadar sürede kısmi çalışma söz konusu olabilir?

İş Kanunu'ndaki çalışma sürelerine ilişkin yönetmeliğe göre, işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın 2/3'ü oranına kadar yapılan çalışma, kısmi süreli çalışmadır. Buna göre, 45 saat çalışma süresinin uygulandığı bir işyerinde 30 saat ve daha az yapılan çalışma, kısmi süreli çalışmadır.

Kısmi süreli iş sözleşmesi ne demektir?

4857 sayılı İş Yasası'nın 13. maddesin de kısmi çalışmanın tanımı şu şekilde yapılmıştır. 'İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli iş sözleşmesidir.