6306 sayılı kanun gereğince riskli yapı ne demek?

İçindekiler:

  1. 6306 sayılı kanun gereğince riskli yapı ne demek?
  2. Bina riskli çıkarsa ne olur?
  3. Kentsel dönüşüm riskli yapı tespiti nasıl yapılır?
  4. Binanın riskli olup olmadığı nasıl anlaşılır?
  5. Kentsel dönüşüm de para ödeyecek mi?
  6. Kentsel dönüşüm kapsamında binaların yıktırılması zorunlu mudur?
  7. Riskli bina tespiti kim yapar?
  8. Binanın depreme dayanıklı olduğu nereden anlaşılır?
  9. Kentsel dönüşüm süreci nasıl işler?

6306 sayılı kanun gereğince riskli yapı ne demek?

Riskli yapılar, riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapılardır.

Bina riskli çıkarsa ne olur?

Riskli yapı, malikleri tarafından yıktırılmamışsa yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek 30 günden az olmak üzere ek süre tanınıyor. ... Yıktırılamayan yapılar Bakanlıkça veya il müdürlüklerince yıkılıyor veya yıktırılıyor. Bu yıktırmanın masraflarından malikler hisseleri oranında sorumlu oluyor.

Kentsel dönüşüm riskli yapı tespiti nasıl yapılır?

Bu kapsamda vatandaşlar, yapıları için Bakanlıkça lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlara "riskli yapı tespiti" yaptırılabiliyor. Lisanslandırılmış kurum ve kuruluşların listesine de Bakanlığın internet sitesindeki "https://altyapi.csb.gov.tr/riskli-yapi-tespiti-ile-ilgili-kuruluslar" linkinden ulaşılabiliyor.

Binanın riskli olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Riskli binaların tespiti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisans almış kurumlara tapu ve kimlik fotokopisi ile başvurmanız gerekiyor. (Lisanslı kuruluşları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'nden öğrenebilirsiniz) Bu kurumlar binanıza ilişkin bir rapor hazırlıyor ve 7 gün içinde belediyeye gönderiliyor.

Kentsel dönüşüm de para ödeyecek mi?

Kentsel dönüşüm için yıkımına karar verilmiş binadaki mülk sahiplerine TOKİ tarafından yapılmış evler veriliyor. TOKİ anlaşmasını tercih etmeyen ev sahipleri içinse yıkılan dairenin bedeli için nakit ödeme yapılabiliyor. Ayrıca yıkım kararı sebebiyle tahliye edilen ev sahipleri için kredi desteği de bulunuyor.

Kentsel dönüşüm kapsamında binaların yıktırılması zorunlu mudur?

CEVAP: Riskli olarak tespit edilen ve itiraz süreci sonunda riskli olduğu kesinleşen binaların yıktırılması Kanunun emredici hükmüdür. Yıkım konusunda maliklerce herhangi bir karar alınmasına veya anlaşma sağlanmasına gerek yoktur.

Riskli bina tespiti kim yapar?

Yapılarının deprem, sel gibi muhtemel bir afet nedeniyle riskli olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara riskli yapı tespitlerini hayata geçiriyor.

Binanın depreme dayanıklı olduğu nereden anlaşılır?

Binanın depreme karşı dayanıklılık analizi; belediyeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, kaymakamlıklar ya da özel şirketler tarafından yapılabilir. Eğer özel bir şirketten hizmet almayı planlıyorsanız bu şirketin portfolyosunu incelemek, şirket güvenilirliği hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayabilir.

Kentsel dönüşüm süreci nasıl işler?

Kentsel dönüşüm süreci en kısa olarak ifade edilmek istenirse bize göre; Değerlendirme ; Yapının incelenmesi ve deprem risk raporunun hazırlanması, ... Proje : Yeni yapının müşteri taleplerine uygun olarak projelendirilmesi, Uygulama : Proje ve ruhsat eklerine uygun olarak yapının imalatı.